Tarih: 30.01.2011 00:00
Şenol: Zeytin üreticileri mağdur edilmemeli
2000/2007 döneminde Marmarabirlik Genel Müdür yardımcılığı görevinde bulunan Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi eski müdürlerinden Abdullah Şenol, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimini suçladı.
Mevcut yönetim ve denetim kurulunun göreve geldikleri 2008 yılından bugüne kadar ortak lehine hiçbir kararları ve uygulamaları olmadığı gibi reform niteliğindeki Marmarabirlik kararları ve talimatlarını ortaklardan sakladığını ileri süren Şenol, devamında şunları kaydetti:
"Kooperatiflerin yönetim kurulları aldıkları ürünün değerlendirilmesinde basiretli bir tüccar gibi davranmak zorunda iken,
2009/2010 zeytin alım kampanyasında; Ürün alımlarının Ekim 2009 ayında başlaması gerekirken 10 Kasım 2009`da açılması, Alt yağlık zeytin alınmaması nedeniyle müstahsilin alt zeytinleri bahçelerde kaldı. Müstahsil zeytinini kilosu 50 kuruşa satamadı. Kampanyanın sonunda kooperatif kotası 800 ton açık verirken ortakların "Kotan Doldu" denilerek 10, 15 kilo fazlalık için kooperatif alım yerlerinden geri çevrildi.
2010/2011 iş yılı ve zeytin alım kampanyasında; 2010/2011 iş yılı zeytin alım şartnamesinde siyah zeytin "Olgunlaşmış, siyah veya siyaha yakın şarabi renkte iken hasat edilen zeytin" olarak tanımlanmıştır. Yönetim kurulu kızıl zeytini siyah olarak alması gerekirken bunu ortağına duyurmadığı gibi uygulamayı da yapmamış ve ortağımızı kiloda 1,50 TL mağdur etmiştir. Marmarabirlik`e bağlı tüm kooperatiflerde elektronik teraziler kampanya müddetince alımlarda kullanıldığı halde Erdek kooperatifinde neden 2 günde kaldırıldığı? 1992 yılından beri merkez alımı yapılan Düzler, Belkıs ve Yukarıyapıcı Köy kantarları neden kaldırılıp, ortak mağdur edildi? Kapatılması doğru idi ise baskılar sonucunda sonradan niye açtınız? Doğrusu köy alımlarının devam etmesi değil midir.
Köy alım yerlerinde tecrübesiz ve acemi işçilerin alımlarda görevlendirilmesi nedeniyle köy ortakları mağdur edildi. Karşıyaka ve diğer bazı köylerde gece saat 03:00`lere kadar alımlar devam etti. Marmarabirlik`e bağlı tüm kooperatiflerde 190 tane zeytin alınırken merkez ve köy alım yerlerinde 190 tane zeytin alımının durdurulmasının birliğin hangi emrine veya talimatına dayanılarak yapıldığı; çünkü Marmarabirlik 2010/2011 zeytin alım şartnamesi C- Genel Esaslar Madde 3`de "Zeytin alımlarında uygulanacak fiyatlar birlik tarafından belirlenen barem cetvelinde gösterilir" der. Marmarabirlik alım baremini değiştirmediğine göre yönetim kurulu olarak siz nasıl 190 tane zeytinin alımını durdurdunuz? Yönetim Kurulu ve görevi denetlemek ve yapılan yanlışlıkları ilgili mercilere ve genel kurula rapor etmek olan Denetim Kurulu`nu, görevlerini gereği gibi yerine getirmediklerinden dolayı ibra etmeyin." dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —