Seracılığın anayasası kabul edilen fizibilite çalışması tamamlanarak kitap haline getirildi.
Sındırgı Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Sındırgı`da Jeotermal Tarım Uygulama İmkânları Fizibilite Çalışması Projesi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmesinin ardından Fizibiliteyi Yapacak Firma Adına Burak Boybeyi arasında protokol imzalanmasından sonra seracılığın anayasası kabul edilen fizibilite çalışması tamamlanarak kitap haline getirildiği bildirildi.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Değirmenci, Yüklenici Firma adına Burak Boybeyi ve Kırsal Kalkınma Müdürü Himmet Taşlıoğlu ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Başkan Yavaş; “Sındırgının turizmle olan kısmını planladığımız gibi seracılıkla olan kısmını da planlamış olacağız. Bu açıdan da bir belediyenin Türkiye’de yaptığı ilk proje.” dedi.
Sıcak suyun şehir merkezine ulaşmış olması demek termal otellerin yanında seracılıkla entegre olarak kullanılması gerektiğini ifade eden Başkan Yavaş, “Sıcak suyun şehir merkezin ulaşmış olması demek termal otellerin yapılması. 95 derece evlere giren su 70 derece ile geri çıkıyor. Çıkış suyu dahi 65-70 derece olan bu su başka alanlarda değerlendirilmesi gerekiyor. Bu iş içinde en önemli entegre kısmı seracılık. Seralarda bu suyun verilmesi ve buralarda 300-500 metrekarelik iptidai veya küçük işletmeler şeklinde değil de, daha büyük ve rantabl Türkiye piyasasına hitap eden şekilde işletmelerin kurulabilmesi ancak planlı bir organizasyon gerekli. İşte bu planlı bir organizasyon içinde GMKA’ya bir proje yaptık ve projemiz kabul oldu. 43 bin lira civarında bir ödenek ayrıldı. İhaleyi Burak Boybeyi Danışmanlık firması aldı. Bize bir buçuk ay içerinde projeyi hazırladı. Amacımız Sındırgı’da seracılık en uygun şekilde nerede yapılır, proje kapsamında gelen firmalara en iyi destek nasıl sağlanabilir, yanlış yönlendirmelerle yap boz tahtasına dönüşmeden doğru bir yol haritası nasıl çizilebilir, yatırımcıyı Sındırgı’ya çekebilecek yol ve yöntemi bulmak. Bizde bu amaçla o alanı sera bölgesi ilan edeceğiz. Organınız sera bölgesi ilan ettiğimizde devlet tarafından aynı turizm bölgesinde olduğu teşvik kapsamına aldıracağız.” dedi.
Sındırgı’da yazın sıcaklık 30 santigrat sıcaklığın üzerine çıkmadığı için diğer bölgelere göre daha avantajlı olduğunu ifade eden fizibilite kitapçığını hazırlayan Burak Boybeyi ise “Sındırgı’da yazın yüksek sıcaklık 30 santigrat derecenin üzerine çıkmadığını meteorolojik raporlarda gördük. Saat 14 ortalama sıcaklıklarına baktığımızda 31,5 santigrat derece gibi polo re edilebilir yeterli havalandırma ve uygun teknoloji artı gölgelendirme kullanıldığında yaz üretimine son derece müsait Afyon’la mukayese edildiğinde gün ortalaması sıcaklıklarına baktığımızda jeotermal gibi ya da herhangi bir enerji kullanılan az oranda kullanılacağını ve yüksek debilere ihtiyaç olmadığını gördük. Dikiliyle mukayese edildiğinde güneşlenmenin neredeyse birebir ödeştiğini tespit ettik. Kış üretimi için değerlendirdiğimizde Dikili yaklaşık 35 kilogram metrekare ile sezonu kapatırken maksimumda burada daha üst verimlere ulaşılabileceğini gördük.” diye konuştu.