Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, “fidan doku laboratuarı” çalışmaları hakkında bilgiler verdi:
Sezgin’in açıklaması şöyle:
“Bandırmamıza bağlı Sahil Yenice köyü aşılı ceviz fidanı üretiminde sadece ülkemizde değil dünyada da önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin yaklaşık % 95’ine ve Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Kosova, Azerbaycan, Rusya, İngiltere, Sırbistan ile Romanya'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 33 ülkeye ihracat yapmaktadırlar.
Üreticilerimizin AB ülkelerine ihracat yapmaya devam edebilmesi için Doku Kültür Laboratuvarı’nın kurulmasına ihtiyaçları vardır. Bizler, Bandırma Ticaret Borsası olarak TOBB Balıkesir İli Akademik Danışmanı Prof. Dr. Metehan Yılgör ve aşılı ceviz fidanı üreten üyelerimizin katılımlarıyla bir doku kültürü araştırma komisyonu kurduk. Komisyonumuz sektörün yaşadığı sıkıntının bir an önce çözüme kavuşturulması için görüşmeler yapmış, hazırlamış olduğu dosyayı Tarım Bakanına, Bandırma ziyareti esnasında teslim etmiştir.
Dünya gazetesi yazarlarından Rüştü Bozkurt da sektörün sorunlarını yerinde incelemek için Sahil Yenice köyünde üreticilerle buluşmuş ve konunun önemini köşesine taşımıştır.
Yapılan tüm girişimlere rağmen doku kültürü laboratuvarının kuruluşu için herhangi bir somut çalışma ne yazık ki yapılmamıştır.
Bir yandan köylerdeki nüfusun artırılmasını teşvik eden desteklemeler yapılırken, bir yandan da aşılı ceviz fidanı üretimi sebebiyle sürekli göç alan bir köyün sıkıntısının giderilmemesi ülkemizin 2023 yılı hedef anlayışına ters düşmektedir.
Siz değerli kamuoyumuzdan da doku kültürü laboratuvar gereksiniminin gündemde tutulması için gerekli basın faaliyetlerini yapmanızı rica eder, Bandırma Ticaret Borsası olarak konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da ileterek takipçisi olacağımızı belirtiriz.”
Haber : Önder Balıkçı