Tarih: 27.07.2013 00:00
Sıcaklarda Bol Su Tüketin Açık Renkli Giyinin
Yaz mevsimin en yoğun yaşandığı temmuz ve ağustos aylarında aşırı sıcaklar, özellikle ileri yaştaki kişiler ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.
Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, yaşamsal önem taşımaktadır. Bunun yanında yaz aylarında açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Çünkü pamuklu giysiler teri emer ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü`nden Uz. Dr. Işıl Turan, yaz mevsiminde aşırı sıcakların vücut sağlığı üzerindeki etkileri ve sıcaklara karşı alınması gereken önemler hakkında bilgi verdi.
Diyabet ve hipertansiyon hastaları dikkat
Sıvı elektrolit dengesinin değişmesi sonucu, altta yatan hipertansiyon ve diyabetgibi hastalıklar yaz aylarında daha sık problemlere yol açabilmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında hipertansiyonlu hastalarda tuz alımı kısıtlanmalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlar tüketilmelidir. Her gün 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yenilmesiince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayan posa tüketimini deartırır. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
Stres ve gerginlik sıcaklarda artabilir
Sıcaklar; stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkolkan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Pamuklu giysiler tercih edilmelidir
Yaz sıcaklarında giyim şekli de dikkat edilmesi gereken önlemlerden biridir. Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysilerinde mutlaka pamuktan olmasına özen gösterilmelidir. Pamuk terleyen vücudun terini kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.
Besinlerin saklanma koşulları önemli
Sıcak havalarda besinlerin korunması ve saklanması son derece önemlidir. Besinler sıcakta daha çabuk bozulabildiğinde mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Süt, yoğurt gibi kolayca bozulan gıdaların kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —