Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, Edremit ilçesinde yayın yapan bir dergi ve radyonun sahibine yönelik nedeni henüz bilinmeyen silahlı saldırıyı "eşkiyalık" olarak niteledi. Demir, "Gazetecinin yaptığı haber, köşe yazarının kaleme aldığı yazısı hakaret, tehdit, suç unsuru içeriyorsa, başvurulacak yöntem şiddet değil, hukuktur" dedi.
Balıkesir´in Edremit ilçesinde aylık olarak yayınlanan ´Ses Dergisi´nin sahibi Doğan Doğan, Kadıköy Mahallesi Moda Kent Sitesi´nde, kimliği meçhul bir kişinin silahlı saldırısına uğradı. Mermilerden birinin sol bacağına isabet eden Doğan´ın hayati tehlikesinin olmadığı ve bir dizi operasyon geçireceği öğrenildi.
EŞKİYALAR HESAP VERMELİ
BGC Başkanı Ramazan Demir, Edremit´te yerel yayın yapan aylık Ses Dergisi ve Radyo Ses´in sahibi Doğan Doğan´a, geçmiş olsun dileğinde bulundu, Silahlı saldırıyı gerçekleştiren tetikçiyle varsa azmettiricinin kısa sürede yakalanarak olayın perde arkasının aydınlatılmasını beklediklerini ifade etti.
Demir, hangi amaçla gerçekleştirildiği henüz bilinmeyen olayı takip edeceklerini belirterek şu mesajı verdi: "Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma sonucunda,eşkiya olarak tanımladığımız saldırganlar ile varsa azmettiricilerinin ortaya çıkarılması bekliyoruz. Faillerinin bir gün herkese lazım olabileceğinden şüphe duymadığımız Türk yargısı tarafından hakettikleri cezaya çarptırılacaklarına inancımız tamdır."
ŞİDDET DEĞİL, HUKUK!
BGC Başkanı Demir, hukuk kurallarının işlediği toplumlarda kaba kuvvet ve şiddet yolunu seçenek gören kesimlere ´medeniyet yoksunu, vahşet düşkünü´ nitelemesi yapılmasının yerinde olacağına dikkat çekti.
"Hiçbir kişi ve topluluk, gazetecinin yaptığı haberi beğenmek zorunda değil" ifadesini kullanan Demir, "Ancak eleştirinin olmadığı yerde doğruların da bulunamayacağı gerçeğini gözardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla, gazetecinin yaptığı haber, köşe yazarının kaleme aldığı yazısı hakaret, tehdit, suç unsuru içeriyorsa, başvurulacak yöntem şiddet değil, medeniyetin gereği olan hukuk yoludur. Gazeteci yaptığı haberden yasalar önünde sorumludur. Kişisel suçlama varsa, yargı yolu açıktır. Haber veya yorumda eksik bilgilendirme, yönlendirme varsa yasal tekzip hakkı vardır, tüm bunların ötesinde cevap verme hakkı vardır´´ hatırlatmasında bulundu.
ŞANTAJA BOYUN EĞMEYİN!
Gazetecilerin, kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme adına görev yapan meslek grubu sahipleri olduğunu hatırlatan Demir, camiada basın meslek ilkelerini zaman zaman unutarak, kişisel kavgalarını sahibi veya sorumlusu oldukları yayın organları aracılığıyla yürüten çevrelerin kullandığı üslubu benimsemediklerinin altını çizdi.
BGC Başkanı Ramazan Demir, basın özgürlüğünün farklı algılanıp kişisel egoların tatmini yönünde değerlendirilerek kişi ve kurumların küçük düşürülmesi, aşağılanması ve iftira atılması, hedef gösterilmesi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmasının gazetecilik mesleği ve etiğiyle bağdaştırmanın mümkün olamayacağını kaydetti.