Sigaranın korona virüse etkisi: Genç, yaşlı fark etmiyor

Sigaranın korona virüse etkisi: Genç, yaşlı fark etmiyor

Astım ve KOAH hastaları korona virüs risk grubunda bulunuyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Çiftçi, sigaranın korona virüsünün akciğerlere daha rahat yerleşmesine neden olacağını, bu nedenle genç, yaşlı sigara içen herkesin risk altında olduğunu söyledi.
KOAH ve astım hastalarının çok gerekli olmadıkça evden çıkmamaları gerektiğini hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Çiftçi, bu hastalara önerilerini şöyle sıraladı: ?KOAH ve astımlılar ev içinde veya dışında diğer kişilerle temastan kaçınmalı, 1 metre mesafe kuralına uymalı, elleri sık sık sabunla en az 20 saniye yıkamalı, hastalık belirtileri gösteren kimselerle aynı kapalı mekânda bulunmamalıdırlar. Hastalıklarıyla ilgili ilaçlarını düzenli almalılar. Hastalıklarıyla ilgili hastaneye gitme durumları çok gerekliyse, korunma tedbirlerine azami riayet göstermelidirler. Ayrıca dengeli beslenmeli, yeterli derecede uyumalılar. Korona virüsün kronik göğüs hastalığı olan kişilerde daha tehlikeli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Faruk Çiftçi, korona virüs özellikle akciğerleri tutan zatürre ve solunum yetmezliğiyle seyredip bazen ölüme yol açabilen bir enfeksiyona sebep olur. KOAH ve astım gibi kronik akciğer hastalıkları da akciğerlerin solunum fonksiyonlarının yeterli derecede yerine getirememesiyle ortaya çıkmaktadır. Her iki hastalık da akciğerde ortaya çıktığı için solunum yetmezliği ve kötüye gidiş daha çok görülebilmektedir. Ayrıca özellikle KOAH´ta akciğerlerde yapısal bozukluk vardır. Dolayısıyla virüsün akciğerlerde tutunabilmesi ve yerleşip yayılabilmesi daha kolay olmaktadır. Bu nedenle KOAH astıma göre korona virüs açısından daha risklidir.?
Zatürre ve grip aşılarının korona virüs tedavisi ile doğrudan herhangi bir ilişkisi olmadığını dile getiren Prof. Dr. Faruk Çiftçi, ?Bu aşılar korona virüse karşı koruyuculuk sağlamazlar. Ancak korona virüs dışında düşünüldüğünde, genel olarak bu hastaların diğer grip etkenlerinden korunmaları için her yıl Eylül- Ekim aylarında grip aşısı yaptırmaları ve pnömokok mikrobunun oluşturduğu zatürreden korunmak için zatürre aşısı yaptırmaları yararlıdır.? ifadelerini kullandı.
KOAH ve astım hastalarına beslenme önerilerinde de bulunan Prof. Dr. Faruk Çiftçi, ?Bu hastaların dengeli, vücut direncini yüksek tutacak şekilde beslenmeleri ve bol sıvı almaları önemlidir. Bunun dışında, sigara akciğerler ile solunum yollarının savunma sistemini ve akciğerin kendi kendini temizleme mekanizmasını bozar. Böylece virüsün akciğerlere daha rahat yerleşmesine neden olur. Belirtiler diğer hastalardan farklı değildir. Korona virüs henüz tam tedavisi bulunabilmiş değildir. Bununla birlikte hastalık erken aşamadayken fark edildiğinde tedavi şansı daha yüksek olabilir.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi