Tarım sigortası eksperleri zeytinde zarar tespitine başladı.
Bölgemizde yaşanan fırtına ve aşırı yağışlar sonrası zeytin ürünü zarar gördü.
Zeytin ürününü TARSİM`e sigorta yaptıran çiftçilerin kaybı telafi edilme çalışmaları başlatılırken, sigortalatmayan çiftçilerin karşı karşıya kalacağı zararın ise büyük olacağı öğrenildi.
Bölgemizde devam eden şiddetli yağmur ve fırtına, zeytin ürününü olumsuz etkiledi. Fırtınadan dolayı bölgemizdeki zeytin ürünleri bölgelere göre % 18-20 arasında zarar verdi.
Ürününü TARSİM’e sigortalatan çiftçilerin zeytin bahçelerinde hasar tespitine başlayan sigorta şirketlerinin eksperleri tuttukları raporlarla yaşanan hasar tespitlerini belirlemeye çalışıyor.
Zeytin ürününü sigortalatan ilçemiz çiftçilerinden Mustafa Saçıl, "Tarım sektörü, tabiat şartlarına bağlı olarak üretim yapılan bir sektör olması sebebiyle hassas ve stratejik bir sektördür. Bu nedenle önemle ele alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Erdek merkez ve bağlı mahallelerde zeytincilik sektöründen geçimini sağlayan çiftçilerden 50 kişinin S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi aracılığı ile ürünlerini sigortalattığını söyleyen Saçıl, 5000’e yakın ortağı bulunan Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortaklarından yaklaşık 200 çiftçinin zeytinlerini sigortalattığını bu rakamın ise çok az olduğundan yakındı.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’in 2007 yılında kurumsal altyapısını tamamladığını ve oluşturulan yedi bölgeden birinin de Balıkesir olduğunu hatırlatan Saçıl, çiftçilerimizin menfaati açısından, tarım sigortaları açısından ilçemizin önemli bir potansiyele sahip, sigorta bilincinin gelişmesi gereken bir bölge olması gerektiğine dikkat çekti.
Saçıl, “Devlet, doğal afetlere karşı desteğini tamamen bu sistem üzerine oturtmuş. Üreticilerimizin bu sisteme dahil olmaları ve sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Şu anda maalesef birçok üreticimiz zarar görmüş ama poliçesi, sigortası olmadığı için yararlanamayacak. Sigorta yaptıran bütün üreticilerimiz ise sistemden yararlanıyor ve zararları karşılanıyor.” dedi.
Bu sistemin, üreticileri doğal afetlere karşı korumak üzere oluşturulduğunu ifade eden Saçıl, “Bu, devletin üreticilere sağladığı bir avantajdır. % 50 devlet desteği var bu sistemde. Üreticilerimiz, üstü açık tarımsal faaliyet yürüttüklerinden doğal afetlere karşı alabilecekleri tedbirler çok kısıtlıdır ancak sigorta sistemiyle ürünlerini teminat altına alabilirler. Üreticilerimize önerim, sigorta yaptırmalarıdır. Bölgemizdeki fırtına hasarları sigorta eksperleri tarafından belirlenip üreticilerin zararları karşılanacak.” diyerek sözlerine ekledi.
Haber : Taygun Ertan