Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Sındırgı´da Jeotermal Yatırımların Önü Açılıyor

Sındırgı´da Jeotermal Yatırımların Önü Açılıyor

Termal Turizm alanında önemli bir yol kat eden Balıkesir´in Sındırgı ilçesinde termal turizm ve seracılık alanında yatırımcıların önü açılıyor.

İki ayrı jeotermal kaynağı ile termal turizm, ısınma ve seracılığa fırsat sağlayan Sındırgı ilçesi yatırımcılar için de cazip hale geliyor. Hisaralan bölgesinde bulunan kaynağında 98 derecelik jeotermal suyun işletme ruhsatı 2006 yılında 2006-2036 yıllarını kapsayan 30 yıllık süreç için Balıkesir İl Özel İdaresi tarafından Sındırgı Belediyesine verilmişti.
İlçenin stratejik planları arasında gelişim süreci de termal turizm, jeotermalle ısınma ve seracılık birinci sırada yer aldı. Belediye başkanı Ekrem Yavaş´ın girişimleri ile bölge yatırımcıların önünün açılması ve ilçenin turizmle kalkınması açısından 2008 yılında Termal Turizm bölgesi ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi iş birliği ile yapılan Emendere Termal Otel ?de örnek termal tesis oldu.
Bu gelişmelerin yanında ilçedeki vatandaşların 30 yıllık özlemi olan ve birçok siyasetçiye malzeme olmuş jeotermal enerji ile konutların ısıtılması konusunda temeller 2008 yılında atılmıştı. Türkiye´nin 24 km´lik mesafe ile en uzun sıcak su ishale hattının ilçe merkezine ulaştırılması ve konutların ısıtılması projesi ise Türkiye´de ilk olarak yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmişti. Bu süreç içerisinde ilçede iki ayrı termal tesisinde temelleri atılmıştı.
Ancak Sındırgı ilçesinin termal turizm bölgesi olması, suyun işletme ruhsatının Sındırgı Belediyesi´nde olması ve Jeotermalle ısınma ve seracılık projeleri göz ardı edilerek MTA tarafından Hisaralan bölgesi elektrik santrali yapılmak üzere alan bazında ihale edilmişti. 2011 yılında ruhsat makamı Balıkesir İl Özel İdaresi tarafından karşı dava açılmış ve 2012 yılında Balıkesir İdare Mahkemesince ihale iptal edilmiş. 2014 yılında da Jeotermalle ısınmada isale hattı tamamlanarak ilçede konut ısıtılmasına başlanmıştı.
Ancak 2014 yılında MTA´nın temyizi sonucunda bu karar bozulmuştur. İlçenin kaderinin Jeotermal enerji ile ısınmada, seracılık ve turizm alanında olduğunu savunan Sındırgı Belediyesi 2014 yılında davaya müdahil olmuş. Konu ile ilgili alınan uzman görüşleri dosyaya sunularak, belediyemizin iddiaları, yasal dayanaklar ile ilçedeki yatırımların öneminin kuvvetli bir şekilde savulması ile birlikte Danıştay bozma kararını düzelterek ilk bozma kararından dönmüştür. Yeniden yapılan yargılama sonucunda yetkisizlik nedeni ile dosyanın gönderildiği Ankara İdare Mahkemesi, 2018 yılında verdiği karar ile 2011 yılında yapılan ihaleyi iptal etmiştir. Bu karar ile dava Sındırgı ilçesinin lehine sonuçlanmıştır. İlçede üç ayrı termal otelin olduğu, 3000´e yakın konutun jeotermal enerji ile ısınması göz önüne alındığında kararın isabetli dolduğu görülüyor.
Bu kararla birlikte ilçede yatırım yapmak isteyen yeni yatırımcıların da önü açılıyor. Mevcut tesisler ilçe için yeni bir kazanç ve tanıtım kapısını oluşturuyor. Dava sürecinin sona ermesi birlikte ilçede termal turizm alanında yatırım yapmak isteyen yeni yatırımcılar da turizm teşviklerinden faydalanabilecek.
Konu ile ilgili açıklama yapan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ? 2004 yıında ilk göreve geldiğimizde İlçemizin uzun vadeli stratejik planlarını yaparken ilçemizin gelişmesinin termal turizm, jeotermalle ısınma ve seracılıkta olduğunu belirterek tüm planlarımızı, projelerimizi bu doğrultuda şekillendirdik. 2006 yılında hisaralan bölgesinde yer alan sıcak suyun işletme ruhsatını Özel İdareden aldık. Bölgemizin turizm alanında önünün açılması için termal turizm bölgesi ilan edilmesini sağladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde örnek bir tesis kazandırarak yatırımcıları ilçemize davet ettik. Termal tesislerimiz yükseldi. 2008 yılında Türkiye´de bir ilke imza attık yap işlet devret modeli ile jeotermalle ısınmasının ve 24 km´lik isale hattının ihalesini gerçekleştirdik. Ancak 2011 yılında MTA tarafından yapılan elektrik santrali ihalesi yapılan yatırımların ve yeni yatırımcıların önünü kesti. Balıkesir İl Özel İdaresi dava açtı ve kazandı. Ancak dönemin belediye başkanı ve ekibinin takipsizliği işin boyutunu değiştirdi. 2014 yılında tekrar belediyeyi devraldığımız da sıcak suyun ilçe merkezine getirilmesini sağladık. Konutlarımız ısıtıldı. Termal tesislerimiz faaliyete geçti. Ancak 2012 yılında kazanılan dava 2014 yılında itiraz ile tekrar gündeme geldi. Takibi asla bırakmadık. Personelimiz ile birlikte jeotermal ile ilgili ne kadar yapılan çalışma ve planlama varsa hepsinin raporunu sunduk. İhaleyi alan firmaları ilçemize davet ettik. Termal turizm yatırımlarını gösterdik. Suyun elektrik alanında kullanılmasının ilçeye neler kaybettireceği hakkında bilgiler verdik. Kısacası devletimize ve adalete her zaman güvendik. Çok şükür ki adalet yerini buldu. İlçemizin yükselişinin önü kesilmedi. Kazanan Sındırgı oldu. Emeği geçen herkese ilçem adına teşekkür ediyorum. Dava sürecinin tamamlanması ile birlikte yeni yatırımcılarımızın da önü açılacak. Sındırgı Termal Turizmin parlayan yıldızı olacak. ?dedi. Haber Merkezi



  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli