Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Soya fasulyesinde mutlu son

Soya fasulyesinde mutlu son

Bandırma ve yöresi, yıllar sonra soyayla buluştu

Bandırma Ticaret Borsası’nın yönlendirmesi ve teşvikiyle bölgede yıllar sonra ilk kez ekimi gerçekleşen soya fasulyesinin hasadının ardından satışı da Borsa’da yapıldı. Borsa’nın, Raif Ocak’ın başkanlığındaki “Yem İhtisas Komisyonu”nun önerisiyle ekimi gerçekleşen soya fasulyesinin açık artırmayla satışını, “Erasmus Plus+Gençlik Değişim Programı” kapsamında Bandırma’da bulunan, Türk ve yabancı ülkelerden gelen öğrenciler de izledi. Satıştan önce ilk konuşmayı yapan Borsa’nın “Yem İhtisas Komisyonu” Başkanı Raif Ocak, soya fasulyesinin, 400’den fazla endüstriyel ürünün yapımında kullanılıp, kanatlı sektörünün ihtiyaçlarının da karşılanmasında önemli bir yeri bulunduğuna dikkati çekerken, “Sosyal sorumluluk projemiz kapsamındaki bu girişimimizin başarıya ulaşmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Ardından düşüncelerini açıklayan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin de şunları söyledi:
“Ülkemizin yıllık soya fasulyesi ihtiyacı 2 milyon tondur. Türkiye’nin ürettiği bu ürün ise sadece 180 bin ton dolayındadır. Soya, alternatifi bulunmayan çok önemli bir yem bitkisi olup, kullanım alanları çok fazladır. Projemiz, başarıyla sonuçlanmıştır. Bu projenin başarıya ulaşmasında ‘rol model’ olarak arazilerine bu ürünü, bizim teşvikimiz ve desteğimizle eken çiftçilerimize teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, bundan sonra soya fasulyesi ekimi hem bölgemiz, hem de ülkemizde artacaktır.”
Ülkemizdeki 113 borsa içinde gerçek borsacılık yapan ilk 10 borsa içinde ilk 5’te yer aldıklarının altını çizen Sezgin, “Borsamızın 2013 yılı işlem hacmi 1 milyar 200 milyon Avro’dur. Yani Borsamız, Bandırma adına bir çeşit Merkez Bankası görevini üstlenmektedir” diye konuştu.
İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar da konuşmasına, Bandırma ve yöresine ekilerek, önce bölge, sonra da ülke ekonomisi adına büyük katkıları bulunan soya fasulyesinin ilk tanıkları olduklarına işaret ederken, şu değerlendirmede bulundu:
“Ülkemiz, soya fasulyesi ihtiyacının % 90’ını ithal yoluyla sağlıyor. Bu üretimimizi mutlaka artırmalıyız. Kanatlı sektörünün vazgeçilmez ürünü durumundaki soya fasulyesi ekiminin, gelecekte bölgemizde lider konumundaki buğday gibi olacağına inanıyorum. Bunun gerçekleşmesi için soya, bölgemizdeki 200 bin dekarlık alana münavebeli olarak ekilmelidir.”
Bandırma Belediyesi’nin eski başkanı Sedat Pekel de konuşmasında soya fasulyesinin önemine değinirken, “Halit Sezgin’in başkanlığında çok önemli çalışmalar yapan Bandırma Ticaret Borsası’nı kutluyorum” dedi.
Konuşmaların ardından soya ürününün açık artırmayla satışına geçildi. 2 tonluk birinci satışı 1350 TL, 2 tonluk ikinci satışı 1310 TL, 1 tonluk üçüncü satışı 1250 TL ve yine 1 tonluk dördüncü satışı 1250 TL fiyatla Torunlar Gıda ve Ticaret A.Ş. aldı.
ÖDÜL TÖRENİ
Satışın tamamlanmasından sonra bölgede yıllar sonra ilk kez soya fasulyesi eken çiftçilere plaket ve belgelerinin verilmesi törenine geçildi. Belgeleri Borsa Başkanı Halit Sezgin, Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Nuri Uyar ve Bandırma Belediyesi eski başkanı Sedat Pekel, Bandırma’ya bağlı Akçapınar Mahallesi çiftçilerinden Ayhan Aksu, Yeni Ziraatli Mahallesi çiftçilerinden Yüksel Durmaz ve Muharrem Aşçı, Aksakal Mahallesi çiftçilerinden Ahmet Yüksel ve Manyas’ın Kulak Mahallesi çiftçilerinden Ömer Kahveci’ye verdi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı