Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, iktidarın tarım politikasını eleştirmeye devam ediyor.
Ziraat Odası Başkanı Sözat, ülkede bir yandan toprak sahiplerinin el değiştirmesinin sürdüğünü söylerken, diğer yandan da yurt dışından toprak kiralayarak tarımı kurtarmanın mümkün olamayacağını belirtti.
Balıkesir Ziraat Oda Başkanı Sözat, iktidarın tarım politikası hakkında yaptığı açıklamalara gazetelerde yer veren basın mensuplarına öncelikle teşekkür etti.
Tarımdaki doğru ve yanlış uygulamaların kamuoyu ile paylaşılmasına, gündeme taşınmasının basın mensupları sayesinde gerçekleştiğini hatırlatan Sözat, tarımda devam eden yanlış bir uygulamayı daha dile getirmek istediğini söyledi.
Aslında hiç kimseyi hedef alarak eleştirme amacında olmadığını, tarımdaki yanlışları, doğrular varsa doğruları da söylemek şartıyla sizlere aktarmaya devam ediyorum diyerek konuşmasını sürdüren Sözat, "kızarlar kızmazlar, severler sevmezler, benim amacım kamuoyunu bilgilendirmek ve yapılan yanlışları ortaya koyarak bu yanlışlara engel olmaktır" dedi.
Sözat`ın devam eden konuşması:
Susurluk Şeker`de hareketlenme olacak gibi
Susurluk Şeker fabrikasının özelleştirme bahanesi ile kapatıldığını eleştirmiş siz sayın basın mensupları da gazetelerinizde açıklamamıza yer vermiştiniz. Bu haberimizden sonra ufak ufak Susurluk Şeker Fabrikasının üretime geçeceği konusunda ışık almaya başladık
AKP döneminde 13 milyon dönüm arazi ekilemez hale geldi
Türkiye de son 10 yıl içersin de 13 milyon dönüm arazi tarım dışı kalırken, boş bırakılırken yani 10 yıl öncesine kadar ekilen biçilen araziler ne oldu da tarım dışında kaldı? ekilmez hale geldi?
Maliyetler yüksek olduğu için mi? ürettiği ürünleri satarak maliyetlerini karşılayamadığı için mi? Bana göre cevap; Para kazanamadığı için ekmemeyi daha karlı bulduğundan dolayı toprağı terk etti ve bu terk ediş devam ediyor.
Afrika`da arazi kiralandığını yeni öğrendim
Dünyanın açlık sorunuyla kaldığı bir ortam da Türkiye bu açlık sorununu halletmede potansiyel bir ülke olarak devreye gireceği yerde Türkiye açlıkla mücadele eden ülkeler sınıfına girmesin.
Biz aç olan ülkelere ürün üreterek satalım hem çiftçi yararlansın hem devlet yararlansın hem millet yararlansın ve onların açlığını gidermek için vesile olalım istiyoruz ama öyle olmuyor.
Türkiye de topraklar birer birer terk edilirken Sudan`da 5 milyon dönüm arazinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca kiralandığını yeni öğrendim ve çok üzüldüm. Sudan`da kiraladığınız ücretleri gelin çiftçiye destek olarak fazladan verin de biz üretelim. Bizim insanlarımız tarımı terk ederek işsiz kalırken ekonomik sıkıntı çekerken, bakanlığın 99 yıllığına arazi kiralamasını anlamak mümkün değil.
Türkiye deki işletmeleri, tarım çiftliklerini satacaksınız elden çıkaracaksınız sonra da Afrika`da 99 yıllığına arazi kiralayacaksınız. Bunun doğrumu? yanlışmı? Uygulama olduğunu kamuoyuna bırakıyorum.
Yazıktır günahtır, bu yanlışları yapmayın gelin içe dönün, tarımın sorunlarını ciddi anlamda ele alın. Bakınız bugün hayvancılık battı ufak tefek tarla ve sebze tarımı kaldı. Lütfen onları da batırmayalım, öldürmeyelim.