Erdek ilçesindeki tarihi Hacı Ömer Camii´nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatıyla başlanan restorasyon çalışmalarının uzamasının nedeni belli oldu. Caminin minaresi ile çatısında ileri derecede harabiyet tespit edildi.
Erdek merkez Hacı Ömer Camii´nde (Çarşı Camisi) 2017 yılı Ocak ayından itibaren devam eden restorasyon çalışmaları, caminin minaresi ile çatısında ileri derecede harabiyet tespit edilmesi nedeniyle ek proje hazırlanmak üzere askıya alındı.
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Akaygil Yapı Restorasyon Mimarlık şirketine ihale edilen tarihi Hacı Ömer Camii restorasyon çalışmaları planlanan 350 iş gününde tamamlanamadı.
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, restorasyon çalışmalarına ara verilen söz konusu camide yaşanan gecikme nedeniyle yaptığı açıklamada, ?Tarihi Hacı Ömer Camii´nin onaylı restorasyon projesi kapsamında aslına uygun olarak restore edilmesi amacıyla başlanan çalışmalar sırasında, çatıdaki ahşap taşıyıcı elemanlarda çok yaygın ve derin çatlaklar, çürüme ve mantarlaşma şeklinde yoğunluk kayıpları tespit edildi. Minarenin taşlarında da çatlama, gevşeme ve dökülmeler görüldü. Yapının ciddi ölçüde zayıfladığı ve yıkılma tehlikesi arz ettiği kanaatine varıldı? dedi.
Bu iki sorunun ve çözümünün yerinde tespiti için Uludağ Üniversitesine müracaat edildi. Prof. Dr. Adem Doğangün tarafından camide yapılan incelemeler sonucunda bir rapor hazırlandı. Bu raporda, yapıdaki zayıflıkların giderilip minare ve çatının güçlendirilmesi için yapılması gereken işlemler tespit edildi.
Bu iki sorunun ve çözümünün yerinde tespiti için Uludağ Üniversitesine müracaat edildi. Prof. Dr. Adem Doğangün tarafından camide yapılan incelemeler sonucunda bir rapor hazırlandı. Bu raporda, yapıdaki zayıflıkların giderilip minare ve çatının güçlendirilmesi için yapılması gereken işlemler tespit edildi. Prof. Doğangün tarafından teklif edilen çözümler doğrultusunda restorasyon projesinde gerekli değişiklikler yapıldı. Bu arada bu iki sorundan başka, caminin bahçe zemininin aslında daha alçak olup sonradan doldurulduğu da belirlendi. Aynı şekilde caminin iç kısmında da döşemenin altında aslında derin bir havalandırma boşluğu mevcut iken, bu kısmın da sonradan toprakla doldurulmuş olduğu anlaşıldı. Sonradan yapılan bu dolguların camiden çıkarılıp temizlenmesine ve caminin hem bahçesinin, hem de içerideki döşeme altının aslına döndürülmesine karar verildi. Yeni hazırlanan restorasyon projesine bu yöndeki teklifler de işlendi.
Tüm bu çalışmalar bir rapor ve bir proje üzerinde ifade edilerek Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunuldu. Kurulun bu ayki toplantısında konunun görüşülerek bir karara varılması bekleniyor. Muhammet Şakir Erarı, kurula sunulan projenin onaylanmasının ardından çalışmalara kalındığı yerden tekrar başlanacağını bildirdi. Tarihi Hacı Ömer Camii, duvarlar, pencereler, korkuluklar, tavan, taban ve bahçesi aslına uygun hale getirilerek yeniden ibadete açılacak.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, eniştesi Ziya İlgen´in annesi Zümrüye İlgen´in cenaze törenine katılmak üzere 2016 Eylül ayında geldiği Erdek´te cenaze namazının kılındığı Hacı Ömer Camii´ni bakımsız görmesinin ardından, yetkililere restorasyon talimatı vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın talimatı üzerine çalışma başlatan Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü söz konusu camiyi onarım ihalesi açmış, ihaleyi Akaygil Yapı Restorasyon Mimarlık şirketi kazanmıştı. 498 bin 719 lira bedel üzerinden 16 Ocak 2017 tarihinde yapım sözleşmesinin imzalandığı restorasyon uygulamasının bitiş tarihi ise 5 Ocak 2018 olarak belirtilmişti.
498 bin 719 lira bedel üzerinden 16.01.2017 tarihinde yapım sözleşmesinin imzalandığı restorasyon uygulamasının bitiş süresi ise 5 Ocak 2018 tarihi olarak belirtilmişti.
Haber : Tuncay Ertan