Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Tarım alanlarının daha etkin korunması için çalışma başlatıldı

Tarım alanlarının daha etkin korunması için çalışma başlatıldı

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı personeli tarım alanlarını daha etkili koruyacak.

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı personeli tarım alanlarını daha etkili koruyacak. 
Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun ve Uygulama Esasları ile zeytinlik alanlarda hayvan zararlarının engellenmesi için Balıkesir Valiliği öncülüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı tarafından eğitim çalışması gerçekleştirildi. 
4081 Sayılı Çiftçi Mallarını Koruma Kanunu’nun günümüz şartlarında uygulamasında karşılaşılan sorunların görüşüldüğü toplantıda, Çiftçi Malları Koruma Heyetleri ve Bekçilerine yönelik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı tarafından sunumlar yapıldı. 
Programda, Körfez Bölgesi’nde zeytinlik alanlarda otlatılan hayvanların zeytin ağaçlarının dallarına ve sürgünlerine zarar vermemesi için Jandarma ve Emniyet Birimleri ile İl Tarım Müdürlüğü’nün denetimlerinin devam ettiği vurgulandı. 
Tarım alanlarının daha etkili korunmasına Valilik, Kaymakamlıklar, jandarma ve tarım teşkilatı olarak son derece önem verildiğini işaret eden Vali Şıldak programda yaptığı konuşmada, “Biz bu konuyu kendi sorumluluğumuzun bir parçası olarak gördüğümüz için Ocak ayının sonunda Valilik emrini çıkardık. İlimizde toplam 550 bin, körfez bölgemizdeki 5 ilçemizde ise 46 bin civarında büyükbaş hayvan olduğunu düşünürsek neredeyse bunun % 10’una yakınına tekabül eden bir rakam burada bulunuyor. İlimizin toplam küçükbaş hayvan varlığı ise 1 milyon 680 civarında ve bunların 148 bini yine körfez bölgemizdeki beş ilçemizde bulunuyor. Peki; bu oranlar neden önemli? Körfez bölgemiz zeytinlik alanlarla kaplı ve yapılaşmaya yoğun olarak açılmış. Bir tarafı Kaz Dağları'yla çevrili, milli parkla sınırlı, mera alanı neredeyse olmayan bir bölge.” şeklindeki sözleriyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının mera varlığı göz önüne alındığında fazla olduğunu belirtti.  
Her tür zirai ve hayvancılık faaliyetinin kendi kuralları içinde yapılması gerektiğine değinen Vali Şıldak, “Hayvancılık ülkemizde mevzuata göre merada, ahırda ya da çevrili bir çiftlik alanında yapılmalıdır. Bunun dışında meyve ve zeytin bahçelerinde, sebze ekili alanlarda hayvancılık yapılması mümkün değildir. Gerek hırsızlık olaylarında gerekse hayvanların verdiği zarar konusunda devletin bir reaksiyon göstermesi, bir tedbir alması gerekiyordu. Ve ilk defa bu yıl hayvanların verdiği zararlara yönelik tedbir aldık. Toplumdaki duyarlılığı yükseltmeliyiz.” diye konuştu.  
Vali Hasan Şıldak'ın başkanlığında Edremit Anadolu Lisesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitim çalışmasına Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Havran Kaymakamı Enver Özderin, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, İlçe Jandarma Komutanları, İlçe Tarım Müdürleri, Çiftçi Malları Koruma Başkanları ve koruma bekçileri katıldı. 
Haber Merkezi



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı