Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Tarım Müdürü Yazar: Tavuk gübresi kullanmayın

Tarım Müdürü Yazar: Tavuk gübresi kullanmayın

Erdek İlçe Tarım Müdürü M. Murat Yazar, Tatlısu Köyünde bir araya geldiği zeytin üreticilerine tavuk gübresinin sakıncalarını anlattı.

Erdek İlçe Tarım Müdürü M. Murat Yazar, Tatlısu Köyünde bir araya geldiği zeytin üreticilerine tavuk gübresinin sakıncalarını anlattı.
Tatlısu Köyünde üreticilerle bir araya gelen Tarım İlçe Müdürü Yazar, tavuk gübresini kullanmasanız daha iyi olur, bu gübre türü toprağın yapısını ciddi şekilde bozuyor, bozulan toprağın yapısından zeytin ağaçlarının yapısı olumsuz etkilenecektir uyarısı yapıp, tavuk gübresinin toprağın tuzluluk oranını arttırdığını, tuzluluk sorunu yaratan bu gübrenin atılacaksa samanla birlikte karıştırılarak kullanılmasını istedi.
Bir zeytin üreticisi, Erdek ve çevresinde değişik bölgelere konulan zeytin sineği sayısını tespit etmekte kullanılan kapanların, mevcut yerlerinden alınıp daha farklı noktalara konulmasını isteyip, kapan sayısının da arttırılması önerisi getirdi.
Müdür Yazar, bu sene kapanların bulundukları noktalardan alınıp, yerlerinin değiştirileceğini, sayısının arttırılacağı cevabı verdi.
Bordo bulamacı neden atılır? sorusunun tartışıldığı toplantıda, ağaçta kanser varsa, bordo bulamacı atılır. Don olayının devamında, budamadan sonra bordo bulamacının atılması faydalı olur açıklamasında bulunan Yazar, "Bölgede ciddi ve zamansız ilaçlama yapılıyor ve ekolojik denge bozuluyor. Ülkeye 1989 yılından bu yana ciddi oranda tarım ilacı girmiş ancak üretimde % 30 düşme yaşanmış. İlaçlama ihtiyaç olduğunda kullanılır. Balıkesir Körfez bölgesinde yoğunluklu olarak ilaç kullanılmazken, Erdek`te inanılmaz ölçüde ilacın kullanıldığı söyleniyor. Her attığınız zirai ilaç kalıntı bırakıyor. Bugün zarar vermese de 10, 20 yıl sonra mutlaka zarar verebilir. Hastalık zararı varsa ilaca devam edilir. İlaçlamada doğru olan toplu mücadeledir. Don olayından ağaçlarda çatlaklar oluştu, budama yaptınız, hasat yaparken ağaçlarda hasar oluştu, bordo bulamacı kullanabilirsiniz." dedi.
Toprak analizi her sene yapılmalıdır. Bandırma ve Gönen`de toprak analizi yapan yerler olup, gerek bize gerekse Erdek Ziraat Odasına gelindiğinde size yardımcı olacağız şeklinde konuşan Yazar, zeytinlerde yaşanan yaprak dökümünün nedenini BOR noksanlığına bağladı.
Bu sene uçakla, organik kökenli bir ilaç atma projesi üzerinde çalıştıklarının altını çizen Yazar, otların yok edilmesi için kullanılan ilaçların, zeytin ağacına zararı olmadığını ancak ekolojik dengeye zararı olduğunu kaydetti.
Haber : Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı