Tarih: 16.04.2013 00:00
Tarım sektörünü yeterli ve adil desteklenmesini talep etti
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, tarım sektörünün yeterli ve adil bir şekilde desteklenmemesi sorununu TBMM gündemine taşıdı.
Tarım sektörünün destek sorunu ile ilgili verdiği soru önergesinde tarımın giderek küçüldüğüne dikkat çeken CHP Milletvekili Nedret Akova, prim desteklerinden yapılan kesintilerin üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.
Tarım sektöründe buğday prim desteklerinde yapılan kesintilerin üreticileri olumsuz etkilediğini kaydeden CHP Milletvekili Nedret Akova şunları kaydetti: "Ülkemiz tarım sektörü 2002 yılında ki yüzde 9,3 büyüme oranının yanına bir daha yaklaşamamış; 2007 yılında yüzde 7 oranında küçülmüş; 2012 yılında ise sadece yüzde 3,5 oranında büyüyebilmiştir. Üstelik tarım sektörü en fazla istihdam yaratan sektörümüz olup, toplam istihdam edilenlerin yüzde 25`i tarım sektöründe çalışmaktadır. Son günlerde çiftçilerimizden gelen en büyük şikâyet buğday prim desteklerinde yapılan yüksek oranlı kesintilerdir. Çiftçiler tarafından beyan edilen rakamlar ile icmallerin birbirini tutmadığı; verilen beyanların altında icmallerde yüzde 50`lere varan düşüşler yaşandığı dile getirilmiştir. 23 Şubat 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar`a göre, "2012 yılı ürünü yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, çay ve zeytinyağı ürünlerine, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre destekleme ödemesi yapılır" hükmü getirilmiştir. Çiftçilerimiz kendilerine yapılan desteklemelerin miktarı ile ilgili çok büyük sıkıntı yaşamaktadırlar ve haklarının verilmediğinim dile getirmektedirler."
Akova, konu ile ilgili olarak verdiği soru önergesinde şu soruları sordu: "Buğday desteklemelerinde yapılan yüksek oranlı kesintilerin sebepleri nelerdir? Çiftçilerin uğradıkları haksızlığın düzeltilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Çiftçilerin beyanları ile icmaller arasındaki tutarsızlığın nedenleri nelerdir? Ülke genelinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tapu kayıtları ne zaman güncellenmiştir? Bu veriler sağlıklı mıdır? Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtları düzeltilmeden, bu sisteme bağlı fark ödemesi desteklerinin belirlenmesi sonrası desteklerden yararlanamayan çitçilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir? Tarım Reformu Genel Müdürlüğü parsellerin ürün verilerinin girişini sağlıklı bir şekilde tamamlamış mıdır? Aynı bölgede coğrafi ayrımcılık yok iken, ilçe değişince verim bilgilerinin değişmesi yanlış değil midir? Gönen Bayramiç köyü ile Manyas Akçaova köyünün arazileri birbirine dayalı olmasına rağmen Bayramiç köyünde buğdayın veriminin 230 kg, Akçaova köyünde 300 kg olarak kabul edilmesi, verim bilgilerinin yanlış belirlendiğini göstermekte değil midir? Tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek verim değerlerinin yanlış hesaplanması yüzünden destekleme ödemelerini düşük alan çitçilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
Akova, selden etkilenen bölgelere gelen afet yardımlarının akıbeti ile ilgili verdiği soru önergesinde de şu hususlara değindi: "Balıkesir`in birçok ilçesi son zamanlarda aşırı yağan yağışların sebep olduğu sel ve taşkınların verdiği zarardan çok ciddi şekilde etkilenmiştir. Marmara Adası, Burhaniye, Gömeç ve Edremit ilçeleri ile Altınova beldesi afetin sebep olduğu zararların tazmin edilebilmesi için yardım taleplerinde bulunmuşlardır. Yapılan yardımların gerçek zarar miktarını karşılamaktan çok uzak kalmasına rağmen, afetzedeler için gelen kaynağın başka amaçlar ile sarf edileceğine yönelik açıklama yapılması hakkaniyet ilkesi ile bağdaşmamaktadır."
Akova, şu soruların cevabını aradı: Afetin neden olduğu zararların tazmin edilebilmesi için Balıkesir`e gönderilen toplam yardım tutarı ne kadardır? Afetin verdiği zararların düzeltilebilmesi için, afet yaşayan ilçelere göre gönderilen yardımın dağıtımı nasıl yapılmıştır? Afet yaşayan ilçelerimizin her birine ayrı ayrı ne kadar afet yardım parası gönderilmiştir? Afet yaşayan ilçelerimize gönderilen paralar nerelerde kullanılmıştır? Afetin etkilerinin giderilmesi ve zararların telafi edilmesi için gönderilen yardımların başka amaçlar için kullanılacağı açıklaması doğru mudur? Doğru değilse bu şekilde halkı kandırma amaçlı yapılan açıklamalar ile ilgili ne gibi işlem yapılacaktır? Afet yardımlarının kullanıldığı yerler ile ilgili oluşan şüphenin giderilmesi için neler yapılması düşünülmektedir?
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —