TEKSÜT’ten 43 ülkeye ihracat

TEKSÜT’ten 43 ülkeye ihracat

TEKSÜT, hem bölgemizin hem de Türkiye’nin gurur kaynağı bir kuruluş. Süt ve süt ürünleri üretimi sektöründe, ülkemizin ilk 5 kuruluşu arasında yer alıyor.

TEKSÜT, hem bölgemizin hem de Türkiye’nin gurur kaynağı bir kuruluş. Süt ve süt ürünleri üretimi sektöründe, ülkemizin ilk 5 kuruluşu arasında yer alıyor.

Modern fabrikası Gönen’de bulunan Teksüt Süt Mamülleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık ile TEKSÜT’ü ve hedeflerini konuştuk.

X X X

Önder Balıkçı: TEKSÜT ne zaman kuruldu, Cevdet Bey?

Cevdet Arınık: Babam Recep Arınık, şirketi 1956 yılında kurdu. Yani 67 yıllık bir kuruluşuz.

Ö.B.: Geçtiğimiz günlerde, İSO’nun en başarılı ilk 500 sanayi kuruluşu listesine girdiniz. Duygularınızı alabilir miyiz?

C.A.: Tabii ki çok mutluyuz. Biz zaten yıllardır bu listede, birinci bölümde yer alıyorduk. Sadece 2021 yılında, listenin ikinci bölümüne girmiştik. Şimdi yeniden 2022 yılı değerlendirmesine göre ilk 500’in birinci bölümüne girdik.

Ö.B.: Kaç çeşit üretim yapıyorsunuz?

C.A.: Bunu şöyle açıklayayım. Katı ve sıvı olmak üzere 40 çeşit üretimimiz var. Katı üretimimiz peynir, sıvı üretimiz ise süt, yoğurt ve ayran. Ancak bu üretimlerimiz de kendi içlerinde çeşitlenince 200’ün üzerinde üretim yapıyoruz. Günde bir ton süt işleme kapasitemizle peynirden kaşara, yoğurttan tereyağına, labne peynirden ayrana dek 8 kategoride 40’ı aşkın ürün sunuyoruz. Teksüt olarak ürettiğimiz ürünler ile sağlıklı nesillerin yetişmesine, her yaş grubundan insanın dengeli beslenmesine katkı sağlıyoruz. Bu bölgede üretilen değeri ve Teksüt lezzetini tüm Türkiye’ye ve dünyanın 4 kıtasındaki 43 ülkeye taşıyoruz.

Ö.B.: Yeni çeşitler için ARGE çalışmalarınız var mı?

C.A.: Tabii ki bu çalışmalarımız sürüyor. Zaten devlet de bu çalışmalar için teşvikleriyle özendirici oluyor. Hem yeni ürünler hem de kapasite artırımı için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle peynir, Balıkesir ili için çok önemli. Balıkesir’in 50 çeşit peyniri olduğu belirtiliyor. Aslında daha da ayrıntıya girersek, Balıkesir’in il ve ilçeleri, köyleriyle peynir çeşidinin 200’ün üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Bu büyük bir zenginliktir.

Ö.B.: Yurt içi satışlarınızın yanı sıra yurt dışı ihracatınız da çok önemli. Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

C.A.: Halen 43 ülkeye ihracatımız var. Örneğin ABD’ye 25, Irak’a ise 17 yıldır ihracat yapıyoruz. Irak’ı, gıda konusunda Türkiye doyuruyor. Irak’ta çok sayıda Türk gıda firması bulunuyor.

Ö.B.: Türkiye’de süt üretiminin durumu hakkında bilgi verir misiniz?

C.A.: Süt üretimimiz sürekli artıyor. Örneğin 2013 yılında yıllık süt üretimimiz 12 bin tondu. Bugün ise 22 bin tona yükseldi. Bugün devletimiz ülkemizdeki süt ihtiyacını karşıladığı gibi ihracat bile yapıyor.

Ö.B.: Süt üretiminde köylümüzün durumu nedir?

C.A.: Süt üreten köylümüzün sermayesi yetersiz. Bu nedenle hayvanlarını çoğaltamıyor. Köylerde nüfus çok azaldı. Köylerdeki genç nesil, hayvancılığa sıcak bakmıyor.

Ö.B.: Gönen topraklarında son yıllarda kivi, muz gibi ürünler de yetiştirilmeye başlandı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

C.A.: Gönen’in tarım toprakları çok verimli ve katma değeri yüksek ürünler yetiştirilmesine elverişli. Ayrıca Gönen, tarım ürünleri pazarlarına çok yakın. Örneğin Gönen’de kivi ve muzun dışında katma değeri çok yüksek olan kuşkonmaz bitkisi bile üreten var. Gönen’deki hayvancılık da çok önemli. Gönen hayvanlarının eti, bölgenin iklimsel koşullarına göre çok lezzetli. Hatta Gönen hayvanlarının derileri bile çok değerli. Gönenli üreticilere tarım ve hayvancılık yapmaları çağrım var.

Ö.B.: Şirketiniz bünyesinde kaç çalışanınız var?

C.A.: Gönen’deki fabrikamızda 550 kişi çalışıyor. Pazarlama bölümümüzde ise 130 kişi bulunuyor. Diğer çalışanlarımızla birlikte 700 kişi var. Ayrıca taşeronlarımız da var.

Ö.B.: Biraz da spora verdiğiniz destekleri konuşalım. Önceki yıllarda, kapanana kadar Banvitspor’a sponsor desteği verdiniz. Şimdi de Bandırmaspor Kulübü’nün ana sponsorusunuz. Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

C.A.: Biz sadece başarının değil, aynı zamanda sporun hayata kattığı güzelliklerin de destekçisiyiz. Nasıl ki kurum olarak amacımız iyi ve kaliteli ürünler yapmanın ötesindeyse Teksüt Bandırmaspor ile de hedefimiz, şehrimize, bölgemize ve insanımıza sporun güzelliklerini aktarabilmektir. Teksüt Bandırmaspor olarak mücadele verdiğimiz her alanda bize yakışanın, elimizden gelenin en iyisini yapmak için uğraşacağız. Şehrimize, bölgemize, bu toprağın insanlarına hizmet sunmak, bizler için bir görevdir. Spor, hayatın bir yansımasıdır ve başarı için birçok doğrunun bir araya gelmesi gerekiyor. İyi bir takım olmak, yılmadan çalışmak, başarının sahiplenilmesi, bunlar çok güzel ama yeterli değil. Spora ve sporcuya destek olmamız, iyi günde de zor zamanlarda da yanlarında olduğumuzu hissettirmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki Teksüt Bandırmspor’umuz bu yıl Süper Lig’e yükselecektir.

Ö.B.: Bandırmaspor’un dışında sempati duyduğunuz bir kulüp, takım var mı?

C.A.: Beşiktaş’a sempatim var.

Ö.B. Geçtiğimiz günlerde, Teksüt Bandırmaspor Kulübü Başkanı Onur Göçmez, hayalinde Beşiktaş Kulübü başkanlığı olduğunu açıkladı. Bu konuda ne dersiniz?

C.A.: Onur Bey gerçekten çok takdir ettiğim bir başkan. Neden olmasın? Çok yakışır.

ÖNDER BALIKÇI