Tarih: 24.03.2016 17:59

Termik Santral toplantısında gergin dakikalar

Facebook Twitter Linked-in

Yenice Çırpılar Termik Santral Projesi İDK Toplantısında gergin anlar yaşandı.
Çanakkale´ye bağlı Yenice İlçesinin Çırpılar Köyü yakınlarında TAŞZEMİN İNŞ. MADENCİLİK ENERJİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi Projesi ile ilgili olarak 22 Mart Çarşamba günü İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı gerçekleştirildi.
ÇED Genel Müdürlüğü görevlileri, İDK üyesi kamu kurumları temsilcileri, Taşzemin A.Ş. yetkilileri, SNG Ltd. Şti. yetkilileri, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek, Bülent Öz ile Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Namık Havutça ve Mehmet Tüm, yöre eski muhtarı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri katıldı.
ÇED dosyasının sunumu ile başlayan toplantıda proje hakkında bilgi verilmesi sırasında, SNG Müdürü Sertaç Nuri Gücüyener´in yöre eski muhtarına el kol işaretleri, ardından projedeki hava kirliliği ölçüm değerleri ile ilgili eleştiride bulunan kamu görevlisine karşı alaycı, müstehzi bakışlarla rahatsızlık vermesi, görüntü alan milletvekili danışmanlarına müdahalesi, sonrasında da konuşma yapan milletvekillerine ve yöre eski muhtarı Hüseyin Soylu´ya sözlü hakaret ve iftiraları ile ortam oldukça gerildi. Gücüyener´in Bakanlık ve firma temsilcileri tarafından dışarı çıkarılması ve ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış´ın salona gelip toplantıya başkanlık etmesi ile toplantı normal seyrine döndü.
CHP Milletvekilleri, yaptıkları konuşmalarda söz konusu projenin 100.000´lik çevre planlarında ?enerji alanı? olarak belirlenmediğini, santral ile Avunya ovasının tarım alanlarının, bölgedeki göletlerin ve derelerin ve Bandırma´ya içme suyu sağlayan Gönen Barajının kirleneceğini, bu projenin kabul edilemez olduğunu, dünyada kömüre dayalı termik santrallerin modasının geçtiğini, Paris´te yapılan iklim zirvesinde emisyon değerlerinin aşağı çekilmesine dönük bir anlaşma sağlandığını ifade ederek, içme ve kullanma suyu havzalarında böyle bir projenin gerçekleştirilmesinin insan sağlığı açısından sakıncalarına değindiler. Çanakkale civarında daha 14 termik santral projesi bulunduğu, bunun Çanakkale´yi boğmak olduğu, Termik santraller yerine yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini, termik santrallara karşı bölge halkı ve STK´larla birlikte sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdiler.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —