Tescilli tarihi bina yanına yapılmak istenen inşaat bilirkişi raporuna takıldı.
Bandırma Hacı Yusuf Mahallesinde bulunan tescilli bir tarihi eser yanındaki yeni yapı ile ilgili mahkemeye gönderilen bilirkişi raporu belli oldu.
Hacıyusuf Mahallesi Yalı Caddesi´nde bulunan tescilli bir tarihi bina yanındaki parselde yapımına başlanan yapı ile ilgili Balıkesir İdare Mahkemesi´nde açılan davayla ilgili bilirkişi raporunda ?Tescilli Eski Esere Saygı Gösterilmesi İlkesi? ne uyulmadığı ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu´nun 22.12.2006 tarih ve 2033 sayılı kararının iptali için davacı Turgut Cepoğlu vekili Av. Gaye Kangal tarafından Balıkesir Bölge İdari Mahkemesi´nde Kültür Bakanlığı ile Bandırma Belediye Başkanlığı aleyhine yürütmeyi durdurulması için açılan davayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu açıklandı.
Balıkesir İdari Mahkemesi tarafından görevlendirilen; 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge ve Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ebru Çubukçu, aynı üniversiteden Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Şebnem Gökçen Dündar ile Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Bengi Arısoy ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nden Harita ve Kadastro Mühendisi A. Murat Demirbaş´dan oluşan bilirkişi heyetinin raporunda tarihi yapının hemen yanında yapılan yeni yapımı sırasında ?Tescilli Eski Esere Saygı Gösterilmesi İlkesi? ne uyulmadığı ve tarihi yapının siluetine olumsuz etki yarattığı belirtildi.
Dava konusu tescilli yapının, geçmişte bu bölgede varlık gösteren fiziki çevreden günümüze taşınabilmiş örneklerden biri olarak geçmişle bağ kurmaktadır? da denilen 47 sayfalık raporun sonuç bölümünde ise ?Üretilen yeni yapının, tarihi yapının kullanılma imkânını güney yönünde kısmen ortadan kaldırması ve daha duyarlı bir yaklaşım ile tarihi yapının hem ön hem de yan cephelerinde geriye çekmeler yapılarak tarihi yapının ortaya çıkarılmasının sağlanması gerektiği, gerekçeleriyle; dava konusu ruhsatın dayanağı düzenleyeceği işlem olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği kararlarının üst ölçekli 1/25.000 ölçekli Erdek Kapıdağ Yarımadası Çevre Düzeni Nazım İmar Planı kararları ile çelişmesi ve ?Planların kademeli birlikteliği ilkesi?ne uygun olmaması, planlama esasları, şehircilik ilkeleri, koruma mevzuatı ve KAMU YARARINA UYGUN OLMADIĞI ve aynı gerekçe ile dava konusu ruhsat işleminin UYGUN OLARAK DEĞERLENDİRELEMEYECEĞİ kanaatine varmıştır? denilmektedir.
Bilindiği gibi geçtiğimiz haziran ayında konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Dursun Mirza, Mühendis Emel Kurt´a ait inşaatın Yapı Denetim firması tarafından yapılan periyodik denetimler sırasında inşaatta, bir metreye kadar kayma tespit edildiği için belediye imar işleri müdürlüğü tarafından mühürlendiğini söylemişti.
Tarihi yapının sahibi Turgut Cepoğlu da, rapora göre haklılığın ortada olduğunu ve mahkemeden tarihi dokuyu koruyucu doğrultusunda karar çıkmasını beklediğini açıkladı.
Haber : Erdem Özcan