Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı(TGC) Turgay Olcayto, gazetemizi ziyaret etti. Gazetemiz Sayfa Editörleri Taygun Ertan ve Tuncay Ertan, gazetemiz yazarı ve TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı ile sohbet eden Olcayto, yaygın ve yerel basının içinde bulunduğu durum hakkında düşüncelerini açıklarken, ?Ülkemiz medyası, çok zor bir dönemden geçiyor? dedi. Kısa bir tatil için ilçemize gelen Olcayto, siyasetçilerle, basın özgürlüğü konusunda anlaşamadıklarına dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
?Basın özgürlüğü, halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına kullanılması gereken bir zorunluluktur. İşte siyasetçilerle bu konuda anlaşamıyoruz. Bugün halkımız, ülkemizde yaşanan olayları gerçek yüzünü medyadan öğrenemiyor. Çünkü siyasi iktidarlar, yasaklar ve haber karartmalarla bu hakkın kullanılmasına izin vermiyor. Halkımız, Uludere olayını bile 24 saat sonra öğrenebildi. Reyhanlı olayının içyüzünü bırakın vatandaşlarımızı, bir gazeteci olarak ben bile hâlen bilmiyorum. Türk insanı, ülkesinde yaşananları bilmiyor ama Avrupalı biliyor. Gazetecilik dışında başka işleri de bulunan, devlet ihalelerine giren medya patronları, birçok olayı, siyasi iktidar baskısıyla görmezlikten gelip halktan saklıyor. Havuz medyası, iktidar yanlısı yayınlarıyla birçok haberi görmezlikten geliyor, karartıyor, haberleri manipüle ediyor. İşte son şehitlerimiz ve kardeşini şehit veren yarbayın isyanı konuları bunun en tipik örnekleri. Yarbayı Alevi, paralelci, hatta vatan haini olarak göstermeye çalıştılar.
Bu yayın organları, meslek etiğine aykırı davrandıkları gibi aynı zamanda nefret söylemleriyle de nefret suçu işliyorlar. Ülkemiz medyasının bugün içinden geçtiği kötü süreç, tarihteki yerini alacaktır.?
YEREL BASIN MESLEK ETİĞİNE DAHA BAĞLI
Yerel medyayı çok önemsediğine de dikkati çeken Olcayto, şöyle konuştu:
?İçsel sorunları giderek büyüyen yerel medya da başta ekonomik olmak üzere çeşitli baskılar altında bulunuyor. Bu arada Basın İlan Kurumu´ndan kaynaklanan bazı sorunlar da yaşıyor. İlan-reklam gelirleri giderek azalıyor. Ancak yerel medyanın bu sorunlarının çözümünü devletten beklemek yerine içinde bulunduğu çok parçalılıktan kurtulması ve birlik-beraberlik içinde sorunlarının çözümüne ağırlığını koyması gerekir. Önümüzde bir seçim dönemi daha var. Yerel medya, zaten boğuştuğu çeşitli sorunlarının yanı sıra şimdi, yine ortaya çıkacak yeni, uyduruk seçim gazetelerinin haksız rekabetleriyle karşı karşıya kalacak. Yaşadığı bu olumsuzluklara karşın yerel medyanın, sürekli geliştirdiği haber portallarıyla habercilikte iyi bir çizgiye geldiğini memnuniyetle görüyorum. Bu arada yerel medya, bugünkü ortamda, yaygın medyaya göre basın etiğine çok daha fazla bağlı durumda bulunuyor.?
Haber Merkezi