TGC Hukuk Danışmanı Av. Küçük: Gazeteciler Yasaları İyi Bilmelidir

TGC Hukuk Danışmanı Av. Küçük: Gazeteciler Yasaları İyi Bilmelidir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, Turgay Olcaytonun başkanlığındaki cemiyetin, TGC İl Temsilcileri ile İstanbulda düzenlediği seminerde, Haber ve Hukuk konusunda düşüncelerini açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, Turgay Olcayto`nun başkanlığındaki cemiyetin, TGC İl Temsilcileri ile İstanbul`da düzenlediği seminerde, "Haber ve Hukuk" konusunda düşüncelerini açıkladı.
Gazetecilerin, TGC tarafından hazırlanan "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi"ni çok iyi okumaları gerektiğine dikkati çeken Av. Küçük, "Bu bildirge, gazeteciler için bir okul görevini yerine getirmektedir" dedi.
Gazetecilerin, haklarında açılan davalardan mağdur olmamaları için yasaları çok iyi bilmek zorunda bulundukların dikkati çeken Av. Gökhan Küçük, 5187 sayılı Basın Yasası`nın da çok iyi incelenmesi gerektiğini vurguladı. Küçük, yazılan bir haberde suç unsuru oluşmaması için öncelikle kamu yararı ve güncelliğin önemli olduğunu belirtti.
NEFRET SÖYLEMİ
Ülkemizde, son yıllarda artan kadın cinayetlerinin ardında erkek egemen nefret suçunun yer aldığına işaret eden Av. Küçük, "Ancak, yargılamalar sırasında bu çok önemli nokta genellikle göz ardı edilmektedir" diye konuştu.
KOPYALA-YAPIŞTIR HABERCİLİĞİ
Son dönemlerde ortaya çıkan "kopyala-yapıştır" haberciliği sırasında haberin alındığı yayın organının mutlaka belirtilmesi gerektiğinin altını çizen Av. Gökhan Küçük, şunları söyledi:
"Kopyala-yapıştır haberciliğine başvuran yayın kuruluşlarının yetkilileri, eğer haberin alındığı kaynağı belirtmiyorlarsa, suç işliyorlar demektir ve bunun cezai sorumluluğu vardır. `YENİDEN YAYIM` adını verdiğimiz bu uygulamaya başvuranlar, 5-10 bin lira arasında para cezası istemiyle yargılanabilirler. Ayrıca, basılı eserlerle ilgili yasa gereğince de, telif haklarını ihlal suçu işlenmektedir."
İNTERNET HABERCİLERİNE UYARI
Sanal medyada haberciliğin de büyük gelişme kaydettiğine işaret eden Küçük, şunları söyledi:
"Sanal medyada yayın yapan kişilerin gazeteci kabul edilip edilmeyecekleri kabul edilip edilmeyecekleri konusu uzun süredir tartışılıyordu. Yargıtay 9. Dairesi, bu konuya da son noktayı koyarak sanal medya ortamında yayın yapanların da, 5187 sayılı Basın Yasası`na tâbi olduklarını açıkladı. Sanal medya ortamında yayın yapanların çok dikkat etmeleri gereken bir nokta da şudur: Herhangi bir haber veya yoruma muhatap olan kişi veya kuruluşların, o sosyal medya kuruluşuna gönderdikleri açıklamalar veya düzeltme yazıları en geç iki gün içinde yayınlanmalıdır. Eğer bu süre içinde yayınlanmazsa, o medya kuruluşunun sorumluları hakkında 6 ay ile 2 yıl arasında ceza istemiyle dava açılabilir."
Önder Balıkçı