Ticaret Borsası Başkanı Sezgin:

Ticaret Borsası Başkanı Sezgin:

?Tarım alanlarını sürekli kaybetmemiz üzücü?

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, ülkemizin, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yüzde 8,2´sini, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5,22´sini kaybetmesini değerlendirirken, ?Tabii ki bu durum, ülkemiz tarım sektörü açısından üzücüdür? dedi.
Bu duruma gelinmesinde en büyük etkenin tarım alanları ve arazilerinin imara açılmasının olduğuna dikkat çeken Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
?Yalnız borsa başkanı değil, bir vatandaş olarak şunu belirtmek isterim ki, her şeyden vazgeçebiliriz ama yaşamımızı sürdürebilmek için yiyecek, içeceğimizden vazgeçmemiz olanaksızdır. Ülkemiz nüfusunun sürekli artışına paralel şekilde, beslenme ihtiyacı da artış gösteriyor. Tarım alanlarının azalmasında, bu alanların imara açılmasının yanı sıra sınır kayıpları da önem taşıyor. Miras hukuku gereğince tarım alanlarındaki parseller çok küçüldü. Mutlaka ?toplulaştırma´ uygulanmalı ve parseller birleştirilmeli. Bu uygulama konusunda çok geç kalındı. Bu işi yıllar önce çözümlemeliydik. Hâlen Türkiye´deki 3 milyon tarım işletmesi var. Her işletmede ortalama yedi parsel bulunuyor. Ancak bu parseller sürekli kayba uğruyor. Gelişmiş ülkelerde tarım işletmeleri büyük, parseller ise daha azdır.?
TÜİK VERİLERİ
TÜİK verilerine göre Türkiye, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yüzde 8,2´sini, toplam tarım alanlarının yüzde 5,22´sini kaybetti. Yüzölçümü, söz konusu alandan daha küçük 87 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında Lübnan, Kuveyt ve Senegal de bulunuyor.
YÜİK verilerine göre, geçen yılın sonuna göre Türkiye´de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektar olarak belirlendi.
Tarım alanlarının yüzde 40,58´ini tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, yüzde 10,55´ini nadasa bırakılan topraklar, yüzde 2,10´unu sebze bahçeleri, yüzde 0,01´ini süs bitkileri, yüzde 8,67´sini uzun ömürlü bitkiler ve yüzde 38,08´ini de çayır ve meralar oluşturdu. 2006 yılıyla kıyaslandığında, 10 yılda toplam tarım alanının yüzde 5,22(2 milyon 113 bin hektar) azaldığı saptandı.
Haber : Önder Balıkçı