TİKAnın Afrika ve Ortadoğuya yoğunlaşmasına itiraz geldi

TİKAnın Afrika ve Ortadoğuya yoğunlaşmasına itiraz geldi

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, TİKAnın son yıllarda kuruluş amacı dışında, akraba topluluklarımızdan ziyade Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yoğunlaşır olmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, TİKA`nın son yıllarda kuruluş amacı dışında, akraba topluluklarımızdan ziyade Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yoğunlaşır olmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı.
TBMM Genel Kurulunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı`nın (TİKA) 2013 yılı bütçesi görüşüldü.
Bütçe üzerinde CHP grubu adına söz alan CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı`nın (TİKA) kanun hükmünde kararnameyle kurulan kuruluşlarımızdan olduğunu söyledi.
Türkiye`nin yurt dışında faaliyet gösteren, onun politikalarını uygulaması gereken bir kurum, Meclis iradesi dışında kurulmuş ve faaliyet göstermektedir. Tabii, bakanlıklarımız kurulurken dahi Meclis iradesi baypas edilirse TİKA`ya ne kalacaktır? Ama TİKA, biliyoruz ki yurt dışındaki çok önemli faaliyetlere girişmekte ve Türkiye imajıyla ilgili çok önemli işlevler gerçekleştirmektedir. Bunlar doğru mudur, yanlış mıdır; ayrı meseledir diyerek konuşmasını sürdüren Gümüş, devamında kürsüden şu ifadelere yer verdi:
"TİKA, son yıllarda kuruluş amacının dışında, akraba topluluklarımızdan ziyade Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yoğunlaşır olmuştur. TİKA politikaları ve çalışmaları, her nasılsa Hükümet faaliyeti içine giren ve dünyadaki yayılmacı süper güçlerin hedeflerine uygun bir manzara arz eder hale gelmiştir.
TİKA çalışmalarının Türkiye`nin değirmenine su taşıyacağı ihtimali şüphelidir. Bu çalışmalar daha ziyade Kara Afrika ve Orta Doğu`da süper güçlerin köşe kapma yarışının temsil hizmetlerine benzemektedir. Ulusal menfaatler dışında, dünya dengelerine hizmet eder görünümdedir; dünya dengelerine ya da bazı güçlerin dünya dengelerine.
Kim söyleyebilir; Afrika`da Türkiye`nin orta vadede hangi avantajları olabilecektir? Bugüne kadar çalışmalardan hangi menfaatler sağlanmıştır, hangi menfaatler muhasebeleşmiştir? Afrika`yla ticaretimizin toplam ticaret üzerinde oranı nedir? Duygusal meselelerse, eğer kalkınma meseleleriyse, eğer halka hizmetse, gidin, Balıkesir`in Macarlar köyüne. Balıkesir`in Macarlar köyünde kışın 4 bin kişilik bir nüfus yaşar. Burada sağlık ocağı açık gözükür, sağlık ocağının kapısı, penceresi kırıktır. Muhtarın odasındaki sağlık odasında yatağa yattığınız zaman sağlıklı olarak kalkabilmeniz mümkün değildir. Somali`ye gideceğinize Macarlar`a gidin.
Başka açıdan bakarsak, TİKA faaliyetleri Hükümetin bir yerlere şirin gözükmesine elbette hizmet edecektir. Hükümet kendine dış destek bulabilmek için belki de TİKA faaliyetlerinden umut beklemektedir. Dünyanın yeni güçleri, eski kıtanın ve Afrika`nın zemininde kendilerine yer ararlarken ABD ve Avrupa hâkimiyetlerinin tartışmalı olduğu coğrafyalarda "stratejik ortak" diye bizim gibi ülkeleri, etkilerinin yüksek olduğu bizim gibi ülkelerin organlarıyla varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bakın Afrika`ya, Batı`nın etkisinin zayıflamaya başladığı bütün Müslüman ülkelerde TİKA`nın harekete geçirildiğini göreceksiniz. Bu ülkelere, ya TİKA gider ya Türkiyeli cemaatler ya da hepsi beraber giderler.
Buradan yeniden soruyoruz. Nerede kaldı millî görüş? Birçoğunuz bu hareketten geliyorsunuz. Türkiye`nin diğer Türk cumhuriyetleriyle iş birliği ve ilişkilerinde AKP hükümetleri dönemlerinde niçin gerileme yaşanmıştır? Türk cumhuriyetleri AKP hükümetlerine ve özellikle onların yönetimindeki Türkiye`ye niçin mesafeli davranmaktadır? İlişkilerde niçin bu dönemde ve bir önceki Hükümet döneminde dikkat çekici gerilemeler yaşanmıştır? Bugün Türkiye`nin dış politikası "Ulusalcılık bitti." diyen bir bakana emanettir. Öyle bir bakanlık ki yakın tarihte hiçbir önemli öngörüsü gerçekleşmemiştir. Ulusalcılığın kelime anlamı "milliyetçilik" değil midir? Bakanınız çıksın ortaya, "Türkiye`de milliyetçilik bitmiştir." desin, "Bu dünya şartlarında milliyetçilik dönemi kapanmıştır." desin, bakalım oy aldığınız kitlelerden ne cevap alacaksınız. Kelime oyunu yapıp manzarayı değiştirmeden itiraf ediniz.
TİKA ve Hükümetin, en yakın örnekle Uygurlarla ilgili sorunlara sırtını dönmesi, tavrını açıkça ortaya koymuştur. Daha bu yıl, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Uygur kadınlarının insan hakları toplantısı, onlara bir açıklama yapılmadan toplantı günü iptal edilmiştir. Uygur Türkü kadınlar şaşkınlık içerisinde, Ankara ve İstanbul`da mekik dokumuşlardır. Size şunu söyleyeyim: Orta Doğu ve Afrika`da Osmanlıcılık oynamak, kendi kendini kandırmak ve hayali bir havucun ardından koşmaktır."