Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

TMO diyor ki: Kaliteli üret! Daha fazla kazanç elde et !

TMO diyor ki: Kaliteli üret! Daha fazla kazanç elde et  !

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, 2011 yılından başlayarak, buğdayda protein oranına göre verilen % 1-3 ilave fiyatın, 2015 yılı itibari ile artırılarak, % 1- 7 olarak uygulanacağını belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, 2011 yılından başlayarak, buğdayda protein oranına göre verilen % 1-3 ilave fiyatın, 2015 yılı itibari ile artırılarak, % 1- 7 olarak uygulanacağını belirtti. Böylece üreticilerin artık daha kaliteli buğday üreterek daha fazla gelir sağlayacaklarına dikkati çeken TMO Müdürü İbrahim Ağmil, konuyla ilgili olarak TMO Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan üretici bilgilendirme broşürlerinin üreticilere en kısa sürede ulaştırılacağını açıkladı.
Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü İbrahim AĞMİL, Bursa, Yalova, Balıkesir, Çanakkale illerinin yer aldığı Güney Marmara bölgesinde 2015 yılı için yaklaşık 1.700.000 dekar alanda buğday, 500.000 dekar alanda ise arpa ekimi gerçekleştirildiğinin tahmin edildiği belirterek, kurumca uygulanan “Gönüllü Ofis Dostu Projesi” kapsamında, hinterlandlarındaki tüm köylerde muhtar, önder çiftçi, tarım danışmanları ve projeye destek veren ve hemen hemen her köyde “ofis dostu” olarak adlandırdıkları ve kurumlarınca seçilen gönüllü çiftçilerden alınan bilgiler doğrultusunda ve bunun yanında ayrıca kurum personellerince sahada yapılan araştırma ve incelemeleri doğrultusunda, yöremizdeki ekiliş ve üretim miktarlarının, piyasa durumlarının takip edilerek TMO kurumundan üst makamlara sürekli bilgi akışı sağlayarak, piyasa regülasyonunun sağlanmasına katkıda bulunduklarını belirtti.
Ağmil, şunları söyledi:
“Üreticilerimizin yüksek verim ve kaliteli ürün almaları için,
1- Yeterli Miktarda Gübrenin, zamanında toprağa verilmesi,
2- Ekim ile birlikte önerilen miktarda taban gübresi kullanılması,
3- Bir kısmı Ekimle birlikte verilen Azotlu gübrenin kalan kısmı ise üst gübre olarak verilmeli.
4- Üst Gübreleme buğdayın kardeşlenme sonu ve başak döneminde iki kez verilmelidir.
5- Azotlu gübreler (Amonyum Nitrat ve Üre ) suda eritilerek başak döneminde üst gübre olarak yapraklara uygulanmalıdır. Sulama suyu ile de verilebilir.
6- Azot solüsyon uygulamalarının akşam serininde yapılması önerilir.
7- Yağışın fazla olduğu yıllarda kardeşlenme sonu ve başaklanma dönemindeki azotlu gübre miktarı, protein oranını artıracağından atılacak gübre miktarı artırılmalıdır.
8- Gübrelemenin zamanında ve etkin olabilmesi için mutlaka tarım teşkilatlarına müracaat edilerek önerilere dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.
TMO Müdürü İbrahim Ağmil, “ Üreticilerimiz unutmamalıdır ki,
UYGUN GÜBRELEME, SÜNE İLE MÜCADELE, yüksek kalite ve daha fazla kazanç demektir” diye konuştu.
TMO Müdürü Ağmil, “Buğdayın kalitesini belirleyen en önemli özellik proteindir. Süne tahribatı ise buğdayın kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle buğday işleyen sektör veya sanayici ise kaliteye göre fiyat vermektedir. Bu nedenle ilkbaharda süne ve kımıl göç yayılmasını takip için tarlalar sürekli kontrol edilmeli, mücadelenin zamanında ve etkin yapılabilmesi için tarım teşkilatlarının önerilerine dikkat edilmelidir.” dedi.



  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli