Tarih: 29.03.2013 00:00

TÜK-DER, Evrensel Tüketici haklarını açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

Tüketiciler Derneği (TÜK-DER) Erdek Şubesi, yaptığı açıklamayla evrensel tüketici haklarını anlattı.
TÜK-DER Erdek Şubesi, Uluslararası Tüketici Birlikleri Örgütü`nün önerisinin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1985 yılında oy birliğiyle kabul edildiğini, Türkiye`nin de imza attığını bildirdi.
TÜK-DER, tüketicilerin uluslararası anayasası niteliğindeki Tüketicilerin Korunması İlkeleri Rehberi`ni oluşturan ve daha sonra Uluslararası Tüketici Birlikleri Örgütü tarafından geliştirilen evrensel tüketici haklarının 8 başlık altında toplandığını belirtti.
TÜK-DER yaptığı açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi`nin 2. maddesinde Hükümetler Tüketiciyi koruma politikası geliştirmelidirler der. Bu haklar; 1-Tüketicilerin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması Hakkı, 2-Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkı, 3-Ekonomik Çıkarların Korunması (Mal ve Hizmetlerin Serbestçe Seçilmesi) Hakkı, 4-Bilgi Edinme Hakkı, 5-Eğitim Hakkı, 6-Tanzim Edilme (Zararların Karşılanması) Hakkı, 7-Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı, 8-Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkıdır."
Evrensel tüketici haklarını sağlamak temel hedefimizdir
"1-Tüketicilerin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması: İnsanın insan olmaktan doğan ve hayatını devam ettirebilmesi için gereken asgari ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirten bu hak, tüketicinin en temel hakkıdır. Gelişen ve değişen dünya şartları içerisinde; beslenme, barınma, ısınma, aydınlanma, içecek su bulma, ulaşım ve haberleşme gibi bütün ihtiyaçlar tüketicinin en temel haklarıdır.
2-Sağlık ve Güvenliğin Korunması: Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı, tüketicinin tehlikeli ve riskli mal ve hizmetlere karşı korunmasını, tüketiciye sunulan her türlü mal ve hizmetin yaşam ve sağlık açısından tüketicilere zarar vermeyecek kalite ve nitelikte olmasını ifade eder.
Mal ve hizmetlerin güvenilir ve kaliteli olmadığı hallerde tüketici bu mal ve hizmetin kendisini zehirlemesi, sakatlaması, yaralaması ve hatta öldürmesi tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu hak tüketicilerin doğrudan doğruya hayat ve sağlıkları ile ilgilidir."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —