KÖYDES Projesi kapsamında, Köylere Hizmet Götürme Birliklerince, merkezi bütçeden alınan katkı ile köylerin altyapı gereksinimlerinin karşılandığını, ancak 2012´de yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası kapsamında Büyükşehir statüsünü alan illerimizde köy kalmaması nedeniyle bu görevlerin Büyükşehir belediye-lerine verildiğine dikkat çeken Tüm, önergesinde şu soruları yöneltti:
?Hükümet, yaptığı açıklamalarda, altyapısız köy kalmadığını birçok kez dile getirmiştir. 2012 yılında Büyükşehir statüsünü alan Balıkesir ilimizde bu görevi, 2014 yerel seçimleriyle birlikte Balıkesir Belediyesi üstlenmiştir. Ancak kırsal mahallelerle(eski köy) ilgili altyapı sorunları sık sık, yerel ve genel medya aracılığı ile gündeme gelmektedir. Hâlâ suyu ve yolu olmayan mahallelerimiz(köylerimiz) var.
Bu bağlamda soruyorum:
2009-2012 yılları arasında ve yıllar itibariyle Balıkesir ilimizde ve ilçelerinde, KÖYDES Projesi kapsamında yapılan yatırımlar ve yatırım kalemleri nelerdir? Ülkemiz genelinde, KÖYDES kapsamında projelendirilen yatırım miktarı ne kadardır? Balıkesir ilinde, KÖYDES kapsamında bitirilmeyen ve Büyükşehir Belediyesi´ne devredilen köy yolları, köy içi yollar ve su-kanalizasyon gibi altyapı hizmetleri var mıdır? Bunlar, hangi köylerdir.(Kırsal mahalle) Yapılmama gerekçeleri nelerdir? Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin sorumluluk alanında olan kırsal mahallelerde asfalt yol, sağlık ocağı, okul, telefon, su ve elektrik şebekesi bulunmayan kaç kırsal mahalle(eski köy) vardır? Bu mahalleler hangileridir? Eksik olan altyapının ne kadarı projelendirilmiş ve yatırım programına alınmıştır? Özellikle içme suyu olmayan kırsal mahallelerle ilgili sorunlar var. İçme sularına kanalizasyon suları karışmaktadır. Halk sağlığını ilgilendiren bu konuda Bakanlığınız veya Sağlık Bakanlığı müdahil olacak mıdır? Sağlıklı içme suyu konusunda Büyükşehir Belediyesi yetersiz kalmaktadır. DSİ, devreye giremez mi? Bu konuda çalışma var mıdır? Nelerdir??
Haber Merkezi