Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Turgay OlcaytoTGC Başkanı Olcayto, Sarıkaya olayını yazdı

Turgay OlcaytoTGC Başkanı Olcayto, Sarıkaya olayını yazdı

“Çok tuhaf insanlar bunlar”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto, 22 Aralık 2021 tarihinde, “Evrensel” gazetesinde yayınlanan köşe yazısında, canlı yayında ses teknisyenine tokat atan gazeteci Muharrem Sarıkaya’yı eleştirdi.

Olcayto, “Çok tuhaf insanlar bunlar” başlıklı köşe yazısının bir bölümünde şunları yazdı:

“Tuhaf bir ülkenin her gün biraz daha tuhaflaşan bir dönemine geliyor yaşantımız. İnsanlar hızla kabuk değiştiriyor. Doğal yurttaşlık haklarıyla yetinmeyip büyük sermaye ve iktidarla sarmaş dolaş olanlar insanlıklarını da rafa kaldırmakta gecikmiyorlar. Bir bilge kişi, “dünyadaki bütün kötülükler, insanın insana yaptığı kıyımlardan doğar” demişti. Zaman bu sözü haklı çıkarıyor. Hele de ulus olamamanın, ümmet kalmanın bütün ağırlığıyla çöktüğü cehaletini de dikkate alırsak. Makam sahipleri, kurtlar sofrasına oturarak varsıllarla yoksullar arasında yeni sınıflar ortaya çıkarıyorlar. Elbette en alt sınıf emekçiler, en üst sınıfsa post modern bir imparatorluğun zenginleri. Eğer bu üst sınıfa yanaşır, onlara biat ederseniz, belki kişiliğinizden çok şey kaybedersiniz ama malınız, mülkünüz, arkanızı sıvazlayanlarınız çok olur.

Gazetecilik zor bir meslektir. Halkın haber alma hakkına saygıyı içerir. Yönetimlerin yanlışlarını, hatalarını eleştiren gazetecinin de kendi dürüstlüğünü yitirmemiş olması da önem taşır. Her türlü zorbalık karşısında doğruyu söylemek kolay iş değildir. Gazeteci, işte bu durumda bile zorbalığa karşı boyun eğmeyen, dimdik ayakta duran kişidir. Bütün bu tariflere baktığımızda gazeteciliğin ne denli sorumluluk isteyen bir iş olduğunu anlayabiliriz. Şimdi yaşadığımız dijital ortamda yalnız ülkemizde değil, dünyanın her bir köşesinde meydana gelen olayları görmek, bilgi edinmek olanağımız var.

Geçenlerde, yılların Ankara gazetecisi Muharrem Sarıkaya, Gaziantep Belediye Başkanı’yla bir söyleşi yapar. Söyleşi sırasında birdenbire yayının ses düzenini sağlayan teknisyen meslektaşına bir tokat patlatır. Öylesine öfkelenmiştir ki, canlı yayında olduğunu bile unutmuştur. İktidara yanaşmakla, iktidara ilişik gazeteci olmak birbirinden farklı şeyler değil. Bir zamanların usta gazetecisi Muharrem Sarıkaya, artık kabuk değiştirmiştir. Seçtiği üst sınıfta alt sınıf gördüklerine, çalışanlara vurmak, azarlamak, sövmek olağan sayılan şeylerdir. Olayı öğrenince, videoyu görünce doğrusu şaşırdığımı söyleyemem. Çünkü yeni rejimde bunlar olağan şeyler. Asıl üzüldüğüm, gazetecilerin her gün ya polis tarafından ya birtakım siyasi çeteler tarafından hırpalandığı, dövüldüğü,

evlerinin basıldığı bir ortamda, gazeteci sıfatını taşıyan birinin, yine bir yayın kuruluşu için çalışan teknisyeni kamuoyunun önünde tokatlaması. Ve bu şiddete tanık olan kentin kadın belediye başkanı Fatma Şahin’in tepkisiz kalışı…

Dedik ya, çok tuhaf insanlar bunlar. Kötülüklerin tümünü bıkıp usanmadan halkların üzerinde uyguluyorlar, sonra da sanki tüm kötülükleri onlar değil de halklar yapmış gibi kendilerinden olmayanları suçluyorlar. Kendilerine biat etmeyenleri yurttaş saymıyorlar. Kendilerinde tanrısal güç vehmederek onları açlıkla, yoksullukla sınıyorlar. Ekonomisi, kültürü, bilimi ve üniversiteleri çöküntüye uğramış bir toplum yarattıklarının farkında bile değiller. Gerçekten bütün yaptıklarıyla, bütün acımasızlıklarıyla ve yalan dolu söylemleriyle çok tuhaf insanlar bunlar.”



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı