Yunus Emre Enstitüsü 2010 yılından bu yana her yaz yüzlerce öğrenciyi Türkçe Yaz Okulu programı ile Türkiye´de Türkçe öğrenmeye ve Türkiye´yi yakından tanımaya davet ediyor. Dünya gençlerini Türkiye´de buluşturarak dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına olanak sağlayan programda iletişim dili olarak Türkçe kullanılıyor.
Türkçe Yaz Okulunda yoğun bir Türkçe kursunun yanı sıra kültür sanat etkinlikleri ve gezi programları da yer alıyor. Bu program, öğrencilere Türkçeyi yerinde öğrenme imkânı sunarken aynı zamanda Türkiye´nin tarihî ve turistik bölgelerini gezme, Türk kültürünü tanıma, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânı da sunuyor.
Yunus Emre Enstitüsü ?Türkçe Yaz Okulu 2018? programı kapsamında 118 ülkeden 1000 uluslararası öğrenci Türkiye´de misafir ediliyor. Türkiye genelinde 28 ilde 30 üniversite programa ev sahipliği yapacak. Üniversitemiz de bu kapsamda 24 ülkeden 25 uluslararası öğrenciyi ağırlıyor.
Arjantin, Kolombiya, Brezilya, Nijerya, İspanya, Endonezya, Fransa, Moritanya, Jamaika, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Cezayir, İran, Fildişi Sahili, Senegal, Suudi Arabistan, Pakistan, Malezya, Avustralya, Etiyopya, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Liberya ve Hollanda olmak üzere 24 ülkeden 25 uluslararası öğrenci üniversitemizde hem Türkçe öğrenecek hem de sosyal ve kültürel aktivitelere katılacaklar.
16 Temmuz-12 Ağustos arasında düzenlenecek olan Türkçe Yaz Okulu Programında öğrenciler bir ay boyunca Türkçe derslerinin yanı sıra birçok tarihi, coğrafi ve kültürel mekanı gezecek; ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kültürel kurslara katılacaklar.
Bir ay sürecek olan Türkçe Yaz Okulu´nun kapanış programı ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecektir.
Rektörlük Konferans Salonu´nda yapılan açılış ile ?Türkçe Yaz Okulu 2018? programı başladı. Açılışa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz ile üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı. Açılış öncesinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan ve içeriğinde ?Türkçe Yaz Okulu 2018? programının ders metaryellerinin bulunduğu çantalar öğrencilere dağıtıldı.
Programın açış konuşmasını Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ - TÖMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Bayraktar yaptı. Bayraktar, açış konuşmasında ?Konuşmamı Türkçe yapacağım. Türkçe eğitimi için buraya geldiniz öncelikle hepinize hoşgeldiniz demek istiyorum. Türkçe bizi birleştiren, bizim duygularımızı aynı potada eriten bir dünya dili. Türkçe sevgi dili. Sizlere Türk insanının hayata bakışını öğretelim istiyoruz. Üç hafta boyunca her gün 9.00 ? 12.30 saatleri arasında Türkçe öğreneceksiniz. Dersler bittikten sonra Türk dilini ve kültürünü tanıtacak etkinliklerimiz olacak. Sizinle tarihi mekanları gezeceğiz. Şehir dışı gezilerimiz olacak. Bu geziler yalnızca Bandırma ile sınırlı kalmayacak, Bursa, Ankara, İstanbul, İzmir gibi pek çok şehrimizi de görme imkanı bulacaksınız. Sizlere Türk insanının güzelliğini göstermeye çalışacağız. Üç hafta boyunca sadece Türkçe öğrenmek değil, Türk insanını her yönüyle keşfetmiş olacaksınız. Aynı zamanda bizler de sizleri tanımış ve keşfetmiş olacağız. Kültürünüzü öğreneceğiz. Amacımız sadece Türkçe öğretmek değil, sizleri de tanımak olacak. Misafirperver kelimesi Türkiye için önemli bir kavram. Bizler sizi ağırlamaktan çok mutluyuz.? dedi.
Açış konuşmasından sonra Yunus Emre Enstitüsü´nü temsilen üniversitemizde bulunan Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Sorumlusu Onur Kale sözü aldı. Kale, ?Dünyanın dört bir yanından geldiniz. Bizim hayalimize ortak oldunuz. Bir hayal kuruyoruz ve bu hayali gerçekleştirmek için bizimle birlikte oldunuz. 21 gün boyunca burada vakit geçireceğiz. 2009 yılından beri Yunus Emre Enstitüsü, yaz okulu düzenlemekte ama 2010 yılından itiberen fiilen bu programı düzenliyor. Yunus Emre Enstitüsü ilk yıllarda çok az sayıda katılımcıyla bu programa başlamıştı. Şu an dünyanın 118 ülkesinden 1000´e yakın öğrenciyi bu yıl Türkiye´de ağırlıyoruz. Bu kapsamda Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´de 24 ülkeden 25 öğrenciye ev sahipliği yapacak. Bu çerçevede bizlere verdiğiniz destek için, arkadaşlarımızı ağırladığınız için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve kıymetli rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir´e çok teşekkür ediyor, programımızın güzel bir şekilde sonlanmasını temenni ediyorum.? diye konuştu.
Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Sorumlusu Onur Kale´nin ardından söz alan Dış İlişkiler Koordinatörümüz Ömer İnan, ?Güzel ülkemize, güzel şehrimize ve üniversitemize hoş geldiniz. Size İngilizce kısa bir bilgilendirme yapacağım. Üniversitemizde hem Türkçe öğreneceksiniz hem de Bandırma´yı ve Türk kültürünü keşfedeceksiniz. Ayrıca, dileyenler için üniversitemizde eğitim fırsatlarını anlatacağım. Bu program boyunca üniversite olarak memnuniyetinizi sağlamak için elimizden geleni yapacağız.? şeklinde konuştu.
Programda son söz sahibi üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Serel oldu. Serel, ?Sizleri burada görmekten dolayı mutluyuz. Üniversitemiz için güzel bir an. Bu çeşitlilik bizim için çok önemli ve güzel. Bandırma, coğrafi olarak Güney Maramara´nın merkezinde bulunan gelişmiş bir kent. Güzel bir programımız var. Yunus Emre Enstitüsünün ?Yaz Okulu 2018? afişinde yer alan ?Eğlen, Öğren, Keşfet? sloganı doğrultusunda çok güzel aktivitelerle hem Türkçeyi öğrenecek hem de Türk kültünü eğlenerek ve keyif alarak tanıma imkanı bulacaksınız. Türkçe, medeniyet dilidir. Etrafınıza, tarihsel dokuya ve kente bu yönleriyle de bakın. Programımızın güzel ve oldukça keyifli geçeceğine inanıyorum. Sizlere başarılar ve güzellikler diliyorum.? diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Merkezi