Mutfak enflasyonunda on iki aylık artış % 13,35 olurken, bir kişinin yaşam maliyeti 186 TL oldu. Asgari ücret ise 45 TL arttı.
Ramazan Ayı'nın arifesinde mutfak harcamasında önemli bir değişiklik olmadı. Mevsim etkisiyle sebze-meyve fiyatlarında görülen gerileme, bazı gıda ürünlerinde ramazan nedeniyle gerçekleşen fiyat artışlarını dengeledi. Çalışanların elde ettikleri gelirin yapmak durumunda oldukları harcama tutarının gerisinde kalması nedeniyle, aileleriyle birlikte yarı aç-yarı tok sürdürmek durumunda kaldıkları yaşamlarındaki olumsuzluk ise devam etti.
Türk-İş İl Temsilcisi Ahmet Demirer Temmuz ayından itibaren 45 liralık artışla 891,03 lira olarak uygulanacak asgari ücretin, değil bir ailenin yaşam maliyetini, bir işçinin bile geçimini sağlamaktan uzak kaldığını, bekar bir işçi için belirlenen asgari ücretin, tek kişi için bu ay hesaplanan 1.377 lira tutarındaki yaşam maliyetinin sadece üçte ikisini karşıladığını kaydetti. Asgari ücretin 45 lira artacak olmasına karşın bir kişinin yaşam maliyeti altı ay öncesine göre 186 lira arttığını dile getiren Demirer Türk-İş, 27 yıldan bu yana her ay çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını gerçekleştirmektedir. Konfederasyonun çalışması, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için yapılması gereken harcama tutarını ortaya koymaktadır. Bu tutar ücret olmayıp, haneye girmesi gereken toplam gelirdir. Türk-İş'in yaptığı çalışmanın 2014 Haziran ayı sonuçlarına göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.158,09 lira, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.772,27 liradır dedi.
Haber Merkezi