Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 1 Eylül tarihinden itibaren başlayan balık avı ile ilgili bilgiler verdi.
Geçmiş yıllarda avlanan balık miktarıyla günümüzü karşılaştıran Sarı, ‘Deniz Bitti’ alarmı verdi.
Bilimsel verilerin umut vermediğine dikkat çeken Sarı “2000’li yıllarda 500-600 bin ton arasında seyreden bir balık alıyorduk denizlerimizin tamamından. Şu anda 2021 yılı istatistiklerine göre 300 bin tonun biraz üstünde bir avcılık yaptık. Yarı yarıya azaldı. Ne avlıyorduk o yıllarda? Hamsi avlıyorduk şu anda da olduğu gibi çoğunlukla, ne kadar avlıyorduk? 350 bin tonlar civarında hamsi avlıyorduk. Geçen yıl avladığımız hamsi ne kadar? 150 bin ton civarında, yarı yarıya azaldı. İstavrit, lüfer, sardalye, çaça hepsinde azalma var. Dip balıklarından bahsetmiyorum bile. Mezgit azalarak devam ediyor. Barbunya, tekir, paşa barbunu azalarak devam ediyor. En kıymetli balıklarımızdan lüfer 25 bin tonlar civarında avlanıyordu, 5 bin tona geriledi. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda aslında işlerin iyi gitmediğini ortaya koyuyor. İşlerin iyi gitmediğini görmek için uzman olmaya, ihtisas sahibi olmaya da ihtiyaç yok.“ dedi.
Birçok ülkenin balıkçılık politikasını değiştirdiğini dile getiren Sarı, “İklim değişti, dolayısıyla Akdeniz’den itibaren Karadeniz’e kadar denizler sürekli ısınıyor. Denizler ısınırken biz halen aynı şekilde, aynı politikalarla balıkçılığı yönetemeyiz. Denizler kirleniyor, bir taraftan kıyı tahribatı artıyor. Habitatlarını tahrip ediyoruz biz bu balıkların, işte müsilaj geçen yıl yaşadık. Tüm bunlar burada dururken biz hiçbir şey olmamış gibi eski düzenle, tarihi biraz öne alalım o gruba biraz fırsat verelim, bu gruba biraz şirin gözükelim. Bu şekilde balıkçılığı yönetemeyiz. İşte yönettiğimiz yer bizi 500-600 bin tonlardan 300 bin tonlara getirdi.” diyerek sözlerine ekledi.
Haber : Tufan Dalgıç