Tarih: 02.04.2014 00:00
Türkiyede ölüm nedenleri
Ülkemizdeki ölümlerin % 39,8`inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı öğrenildi.
Balıkesir`de ise ölümlerin % 46,5`inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Ölüm Nedeni İstatistiğini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre; ölümlerin % 39,8`i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı.
Ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları (% 39,8), iyi huylu ve kötü huylu tümörler (% 21,3), solunum sistemi hastalıkları (% 9,8), endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar (% 5,6), dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler (% 5,5) ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları (% 4,1) takip etti.
Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi.
Ölüm nedeninin cinsiyete göre dağılımı
Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin % 38,8`ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu.
Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin % 38,8`i iskemik kalp hastalığı, % 25,2`si serebro-vasküler hastalık, % 17,7`si diğer kalp hastalığı ve % 12,8`i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.
Gırtlak ve soluk borusu/akciğer tümörü, ölüme en çok neden olan tümördür
Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin % 31,3`ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, % 8,9`u midenin kötü huylu tümörü, % 8,2`si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, % 6,9`u kolonun kötü huylu tümörü ve % 5,9`u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı.
Kötü huylu tümörlerin cinsiyete göre dağılımı
Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi.
Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Yozgat, Uşak, Bolu ve Denizli`dir. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —