Tarih: 01.10.2013 00:00

Türkiyenin İrana ne kadar borcu var?

Facebook Twitter Linked-in

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı soru önergesiyle, İran`dan alınan petrol ve doğalgaz gibi enerji hammaddeleri için Türkiye`nin bu ülkeye olan borcu konusunu TBMM`ye taşıdı.
CHP Milletvekili Gümüş, İran`a ödemelerin altın üzerinden mi yapıldığını sordu.
Kamuoyunda sıkça dillendirilen "Türkiye`nin İran`a olan borçlarının çok büyük tutarlara ulaştığı" iddiaları üzerine aşağıdaki soru önergesini kaleme alan Gümüş, bu ülkeye yapılan ödemelerin altınla olup olmadığını sordu.
Gümüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`na şu soruları yöneltti: "2003 yılından bu yana İran İslam Cumhuriyeti`nden ne kadarlık petrol ithalatı yapılmıştır? Bu ithalat karşılığında İran İslam Cumhuriyeti`ne Türk Lirası olarak toplamda ne kadar ödenmiştir?2003 yılından bu yana İran İslam Cumhuriyeti`nden ne kadarlık doğal gaz ithalatı yapılmıştır? Bu ithalat karşılığında İran İslam Cumhuriyeti`ne Türk Lirası olarak toplamda ne kadar ödenmiştir? Türkiye, İran İslam Cumhuriyeti`ne hangi yöntemle ödeme yapmaktadır? Ödemelerin altınla yapılıp bu tutarın ihracat rakamları arasına kaydedildiği doğru mudur? Bugüne kadar bu konuda ne miktarda altın ödemesi yapılmıştır? 2013 yılı itibariyle, İran İslam Cumhuriyeti`nden ithal edilen bu doğal kaynaklar nedeniyle Türkiye`nin bu ülkeye Türk Lirası olarak toplamda ne kadar borcu vardır?"



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —