Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her alanda olduğu gibi tarımda da bilgiye ulaşmanın yolunun eğitimden geçtiğini belirterek, ?Faaliyet gösterdiği konuda yeterli bilgiye sahip çiftçi her zaman diğer çiftçilere göre daha avantajlıdır. Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin kalitesindeki artış çiftçilerimize olumlu yansıyacaktır? diye konuştu.
Bayraktar, 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane´nin kurulmasıyla başlayan tarım öğreniminin 173. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısının günümüzde 40´ı aştığını söyledi.
Bazı ziraat fakültelerinin uygulama alanı olmadığına dikkati çeken Bayraktar, ?Ne yazık ki bu fakültelerimizde dersler nazari olarak işlenmekte ve bu durum kaliteyi önemli ölçüde düşürmektedir? diye konuştu.
Ziraat fakültesi mezunu genç mühendislerin mesleklerini icra etmekte zorlandığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: ?On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıptır. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatlarının bazı birimleri hem yeterli kadroyla çalışmakta hem de ziraat mühendisleri, evrak yükü ve ÇKS kaydı işlemleri ile uğraşmakta, sahaya çıkamadıkları için asli görevini yerine getirememekte, üreticiye yeterince hizmet edememektedir. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı´nın, Ziraat Odalarında ve üretici birliklerinde çalışan danışmanlar ve serbest çalışan danışmanları tarım danışmanlığı kapsamında desteklemesi çok yerinde bir karardır.?
Bayraktar: ?Bilgi olmadan üretmek mümkün değildir?
Bilgi olmadan üretmenin mümkün olmadığına işaret eden Bayraktar, ?Ziraat Odalarımızdaki teknik elemanlar ile çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyor ve bu bilinçle çalışıyoruz. Türkiye genelinde, Ziraat Odalarımızda çalışan teknik elemanlar ve tarım danışmanları çiftçilerimize bire bir danışmanlık hizmeti vermektedir? dedi.
?Kadın Çiftçi?, ?Genç Çiftçi?, ?Sürü Yönetimi Elemanı Benim?, ?SGK Bilgilendirme?, ?Güvenli Traktör Kullanımı?, ?Tarım Danışmanları?, ?Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı?, ?Bitki Sağlığı?, ?Ceviz Budama?, ?Ziraat Odaları Otomasyon Sistemi?, ?Mevzuat?, ?Sulama? eğitimleri verildiğini belirten Bayraktar, ?Bu eğitimlerden ?Kadın Çiftçi´, ?Genç Çiftçi´, ?Sürü Yönetimi Elemanı Benim´, ?Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı´, ?Bitki Sağlığı? ile ilgili eğitimlerin devam ettiğine değinen Bayraktar, çiftçilerin gösterdiği büyük ilgi nedeniyle eğitimlerin 2019 yılında da 81 ilde tüm hızıyla devam edeceğini dile getirdi.
Haber Merkezi