Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Marmara Belediyeler Birliği'nin, BALKANTÜRKSİAD, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın işbirliğiyle düzenlenen 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi'ne katıldı.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde, daha iyi, daha kaliteli bir şehir yaşamı akıllı şehir' kavramı konuşuldu.
Balkan ülkelerinden 25 belediye başkanı katıldı
BALKANTÜRKSİAD, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Bursa'da düzenlenen zirveye balkan ülkelerinden de 25 belediye başkanı ve yerel yöneticiler katıldı.
Belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik donanıma sahip olmalarını ve hizmet kalitesinin arttırılmasını hedefleyen zirvenin açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Murat Gürbüz ile AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun da hazır bulundu.
Akıllı belediyecilik uygulamalı şart
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bugün geldiğimiz noktada şehir yönetimlerinin sorumlulukları, cevaplaması gereken sorular, çözmesi gereken sorunlar da bu nüfusla birlikte artıyor. Daha iyi, daha kaliteli bir şehir yaşamı akıllı şehir' kavramıyla birçok noktada kesişiyor. Bu kavram şehirlerin tüm o karmaşası, sorunları arasında çözüm ağlarıyla parlıyor. Akıllı şehirler, ancak akıllı belediyecilik hizmetleri ile hayata geçebilecek projelerdir. Akıllı bir şehir, şehre dair ve küresel sorunlara hızlı bir şekilde yanıt vermelidir. Ulaşımı, enerjiyi, sağlık hizmetlerini ve atıkları dijital teknolojilerden istifade ederek yönetmeliyiz. Bu hizmetleri sürdürebilir ve verimli bir şekilde sunmalıyız dedi.
Mevcut altyapılar yaşlanıyor
Tüm bu hizmetler üretilirken, insan faktörü asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altepe, hizmetin kim için üretildiğinin unutulmamasına değindi. Yerel yöneticilerden talep edilen hizmet ve kalite beklentisi her geçen gün artarken mevcut alt yapıların da yaşlandığını dile getiren Başkan Altepe, Bu karmaşık ağı doğru yönetmek zorundayız. Fakat bunu yönetirken hayatı durdurma lüksümüz yok. Bunun için yapmamız gereken şey doğru planlama. Şehirler, yeni teknolojilerle ve iç görülerle sistemlerini, operasyonlarını ve hizmet sunumlarını dönüştürmek zorunda. Yüksek kaliteli bir yaşam ve canlı bir ekonomik iklim sunanlar, şehirlerarası rekabette öne çıkacaklar, çekim merkezi olacaklar. Sosyal teknolojileri kullanarak vatandaşla daha etkili bir iletişim kuracaklar. İleri görüşlü liderler, kısıtlı bütçe ve sınırlı kaynaklara rağmen hedeflerini yüksek tutacaklar, zorlukları fırsata çevireceklerdir diye konuştu.
Akıllı şehir teknolojilerine 40 milyar dolar
Artık bilgiye sahip olmanın tek başına yeterli gelmediğine değinen Başkan Altepe, Biz Marmara Belediyeler Birliği olarak belediyecilikte yeni teknolojilerin kullanımını desteklemeye 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile devam ediyoruz. Dünya değişiyor, değişen dünyayla birlikte teknoloji de müthiş bir hızla gelişiyor. Hızı gittikçe artan teknolojik gelişmelere ve uygulamalara uyum sağlamak için çalışıyoruz. Bu çalışmalarda özel sektörü çözüm ortağı olarak görüyoruz. Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde yurt dışında teknolojinin desteğiyle inovatif hizmetler sunan belediyeler de aramızda. Bu vesileyle balkanlardan, kardeş topraklarımızdan gelen Evlad-ı Fatihan'a da hoş geldiniz diyorum. diye konuştu.
Gelecek vizyonu sağlıklı verilerle belirlenir
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da sağlık kavramının ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali olarak tanımlandığını belirterek, bu her üç kavramında da doğrudan belediyecilik hizmetleriyle bağlantılı olduğunu vurguladı.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Murat Gürbüz de 155 ülkede yaşayan 6 milyondan fazla vatandaşa yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, kurumun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur da Balkan ülkeleriyle ilişkilerin sürdürebilir hale getirilmesi adına çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.
2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi, açılış konuşmalarının ardından Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik Nedir?' konulu oturumla başladı.