Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde ?Sağlıklı yönetim, sağlıklı gelecek? konulu panel düzenlendi.
?Sağlık Yönetimi Günü? nedeniyle, üniversite öğrencilerinin kurduğu ?Sağlıklı Yönetim Topluluğu? tarafından düzenlenip, üniversitenin öğretim üyesi Dr. Gökhan Aba´nın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Bandırma İlçe Sağlık Müdürü Başak Şen Ilgaz, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Muzaffer Şenveli ve Bandırma Özel Royal Hastanesi Genel Müdürü İsmet Karakaya katıldı.
ILGAZ KONUŞUYOR
Bandırma İlçe Sağlık Müdürü Başak Şen Ilgaz, hâlen Bandırma´da 80 personelle, 1. basamak koruyucu sağlık hizmetleri verdiklerini belirterek şöyle konuştu:
?Bizim 15 ayrı birimde gerçekleştirdiğimiz görev alanımızda hedefimiz, kişiyi önce sağlıklı tutmaya çalışmaktır. Bunu sağlamak için hastalıklarla ilgili çeşitli sağlık taramaları yapıyoruz. Bunlar arasında kanser taramaları da bulunuyor. Aşılama çalışmalarımızda % 90 oranında başarı sağlıyoruz. 19 Aile Sağlık Merkezi´mizde, 51 doktor görev yapıyor. Sigarayı bıraktırma birimizde vatandaşlarımıza salı ve Perşembe günleri hizmet veriyoruz.?
Ilgaz, öğrencilere, ?Göreve geldiğinizde çözüm üretmeye çalışın. Egolarınıza yenilmeyin. Lider ve iyi insan olun? diye seslendi.
ŞENVELİ KONUŞUYOR
Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Muzaffer Şenveli, öğrencilere öncelikle bol kitap okumalarını önerirken, şu değerlendirmede bulundu:
?Okulunuzu bitirmeniz yetmez. Kendinizi çok iyi yetiştirmeniz ve deneyim kazanmanız, insanları iyi tanımanız, işi ehline teslim etmeniz gerekir. Başarılı olan çalışanlarınızı takdir edin, işini yapmayanları uyarın, gerekirse o görevden alın. Özellikle sağlık sektöründe çok fazla hataya düşmemelisiniz. Çünkü insan yaşamı çok değerlidir. Yapacağınız işler sizi utandırmasın. Siz de utanacağınız işleri yapmayın.?
Şenveli, 4,5 yıl önce başhekimliğine geldiği Bandırma Devlet Hastanesi´ni, ekip çalışmasıyla çok iyi bir düzeye getirdiklerini sözlerine ekledi.
KARAKAYA KONUŞUYOR
Bandırma Özel Royal Hastanesi Genel Müdürü İsmet Karakaya, dünyada uygulanan dört sağlık sistemi olduğuna vurgu yaparken, şöyle konuştu:
?Dünyada hâlen serbest piyasa sistemi, refah yönetimli sistem, kaplayıcı sağlık sistemi ve sosyalist sağlık sistemi uygulanmaktadır. Serbest piyasa sağlık sisteminde arz-talep, özel sektörün elindedir. Refah yönetimli sistem, prim esasına dayanmaktadır. Bu sistem kamu ağırlıklı olup özel sektör yok denecek kadar azdır. İngiltere´de uygulanan kaplayıcı sağlık sistemi, kamu vergilerinden karşılanmaktadır. Tamamen kamu ağırlıklı olan sosyalist sistem ise sadece Küba´da uygulanmaktadır.?
Karakaya, hâlen ABD´de yaşam beklentisinin 78,9, Almanya´da 80 ve Küba´da 78 olduğunu vurgularken, ?Bugün Türkiye´de herkes sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır. Sağlık, hiçbir zaman ertelenemez. Sağlığın yerine başka hiçbir şey konulamaz. Hâlen ülkemizde kendisini çok iyi yetiştiren sağlık yöneticilerine ihtiyaç var. Ülkemiz şu anda tedavici sağlık hizmetlerinde çok iyi durumdayız. Sağlık hizmetlerinde kalitemiz de çok iyi durumda? dedi.
Panelistler, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladılar. Bir soru üzerine Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Muzaffer Şenveli, ?Sağlık hizmetlerine ulaşma açısından ülkemiz, dünya birincisidir?, İlçe Sağlık Müdürü Başak Şen Ilgaz ise ?Avrupa´da, hastanın bir uzman doktora ulaşması en azından 3-4 saati bulurken bizde ise en hızlı ve etkili biçimde uzman doktora ulaşılabiliyor? diye konuştu.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, etkinliğin ardından panelistlere plâketlerini verdi.
Haber : Önder Balıkçı