Tarih: 28.06.2017 19:21

Uzmanlar, tatil planı olanları uyardı

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlar, tatil planı olanlara yönelik yaptıkları açıklamada ?Enfeksiyon hastalıkları, güneş çarpmaları ve yanıkları tatilinizi kabusa çevirmesin? uyarısı yaptı.
Yaz tatili için havuz ve deniz planları yapıldı hatta yola çıkılmaya başlandı bile. Tatilcilerin uzun zamandır hayalini kurduğu planlar her ne kadar eğlenceli, bol bol dinlenecekleri ve sorunsuz bir şekilde eve dönecekleri yönünde olsa da maalesef önlem alınmadığı takdirde güneşten yandıkları, havuz veya denizden enfeksiyon kapıp, besinlerden zehirlenerek eve geri dönecekleri kötü bir tecrübe ile de sonlanabilir.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, tatil planı olanları bekleyen tehlikeler hakkında şu bilgileri verdi:
Sıcak-güneş çarpması: Yazın çok sıcak günlerde dışarı çıkılmaması, günün sıcak saatlerinde (genellikle 11.00-16.00 arası) güneşin altında kalınmaması, çıkılacağı zaman geniş kenarlı şapka takılması, bol su tüketilmesi, açık renkli ve rahat kıyafet giyilmesi sıcak çarpmasını önler. Burun kanamaları; Sıcakta kalma, yüksek tansiyon ve travmalar burun kanamasına neden olur. Bu durumlarda başın arkaya yatırılması ve burna tampon uygulanması, uzun sürerse hastaneye başvurulması gereklidir.
Mantar hastalıkları: Bol terleme ve hava aldırmayan, naylon karışımlı kıyafetler deride mantar enfeksiyonlarının oluşmasına zemin hazırlar. Sıcak havalarda pamuklu ve rahat kıyafet giyme, sık duş alma mikropların deriye yerleşmesine engel olur.
Susuz kalma: Sıcak çarpması ile yanı şartlarda oluşan terleme ile kaybedilen su ve elektrolitlerin yeterli miktarda alınmaması ile susuz kalan organların bozulmasına bağlı böbrek yetmezliği, solunum sıkıntısı ile ortaya çıkan durumdur. Önemli organlar su kaybından kolay etkilenir. Susuz kalan kişilerde dil kurur, cilt buruşur, bilinç bulanıklığı gelişir. Bu durumlarda kişiye hemen su içirmek gerekir, eğer alamıyorsa hastaneye götürülmeli ve damardan sıvı verilmesi sağlanmalıdır. Sıcak havalarda herkesin su ihtiyacının daha çok olacağı unutulmamalıdır.
İshal, gıda zehirlenmesi, deri enfeksiyonları, yaz nezlesi, kulak enfeksiyonları, göz enfeksiyonları: Açıkta beklemiş gıda tüketmek, iyi pişirilmemiş et ürünleri yemek, temiz olmayan su tüketmek, dezenfeksiyonu iyi yapılmayan havuza ve jakuzilere girmek hiç beklemediğiniz rahatsızlıkları yanında getirebilir. Bu nedenle tatil boyunca özellikle tükettiğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz.
Dondurma bile tehlikeli olabilir: Yaz aylarında en çok tüketilen ve en masum görünen dondurma da sanılanın aksine tehlikeli olabilir. Özellikle hazır dondurmaların saklandığı dolaplarda elektrik kesintisi, dolapların kısa süreliğine kapatılmış olması sütü çok seven bakterilerin çoğalması için uygun ortamı hazırlamış demektir. Oda sıcaklığına düşen dondurma bakteri barındırmaya başlamış demektir. Brusella gibi bakterileri eriyip, tekrar donan dondurmalardan kapma ihtimaliniz var. Bu nedenle tüketilen dondurmaların iyi saklandıklarından emin olunmalı.
Dış kulak iltihabına dikkat: Dış kulak yolunun normalden neme maruz kalması en önemli nedenidir. Ayrıca temiz olmayan havuz ve deniz suyu da enfeksiyonlara yol açabilir. Kulak yolu ıslak olunca koruyucu bariyeri de özelliğini kaybeder. Kirli sularda bulunan bakteriler, kulak yoluna girerek kolayca enfeksiyona neden olur. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde işitme kaybına kadar varan sorunlara yol açabilir. Havuz ya da denizden çıktıktan sonra başlayan kulak ağrısı enfeksiyonun en önemli belirtisi. Kaşıntılı bir enfeksiyon olan dış kulak iltihabının belirtileri hafif başlayabilir; kaşıntı ve kızarıklık, berrak ve kokusuz bir akıntı olabilir. Bu belirtiler hafif bile olsa yayılmaması için doktorunuza görünmekte fayda var.
Alabileceğiniz tedbirler ise: Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka yumuşak bir bezle kurulayın (asla kulak pamuğu kullanmayın), kulak kanalınızdaki suyu boşaltmak için başınızı yana doğru sallayın.
Deniz Kestanesi sokmaları: Deniz Kestanesi tarafından sokulmanız durumunda ilk olarak sakin bir şekilde sudan çıkın. Denizde çırpınmanız, daha fazla iğnenin vücudunuza acı verici zehirler salmasına sebep olabilir. Sudan çıktığınızda iğneyi çıkarmanız gerekecektir. Sokulan yeri deniz suyuyla yıkayın (temiz su daha fazla acıya sebep olabilir) ve yanınızda bulunan bir kredi kartıyla iğneleri kazıyarak çıkartabilirsiniz. İmkanınız varsa sokulan yeri 20 dakika boyunca sıcak suya (acı duymadan dayanabileceğiniz en sıcak suya) daldırın. Sirke, karbonattan yapılmış macun ve deniz suyu, iğnelerin etkisini ortadan kaldırarak rahatlamanızı sağlayabilir.
Jakuzi foliküliti: Genellikle jakuzilerde bulunan bir çeşit bakterinin kıl foliküllerinizi etkilemesiyle oluşur. Genel olarak mayonuzdaki kirli suyun vücudunuza değdiği alanlarda ortaya çıkar. Enfeksiyonu engellemek için; sudan çıktıktan sonra mayonuzu iyice durulayın, sabun ve temiz su ile duş alın. Düzgün bir şekilde klorlanmamış jakuzilerden uzak durun. Kızarıklığın kendi kendine geçmesi gerekir, fakat bir hafta içinde geçmediği takdirde doktorunuza başvurun.
İshalli hastalık: İshalli hastalık, tatil yerlerinde en fazla görülen suya bağlı hastalıktır. Suda bulunan çok küçük miktarda bir dışkı bile hasta olmaya yeter ve klor her zaman mikropları öldürmek için yeterli değildir. İnsanların genellikle ve yanlışlıkla yaptığı gibi çok küçük miktarda su yutarak bu hastalığı kapabilirsiniz. Güvende olmak için, içinde yüzdüğünüz havuzun bulaşıcı mikropları gideren düzenli filtreleme sistemi olduğundan ve herkesin havuza girmeden önce duş aldığından emin olun.
Bu belirtiler var ise dikkat: Enfeksiyon kaptığınıza dair belirtiler çok geçmeden kendini belli edecektir. Aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçının hissediyorsanız temkinli olmanızda fayda var; Bulantı, kusma, karın ağrısı, burkuntu, ishal, dışkının yumuşak veya çok sulu olması, iştahsızlık, ateş, bilinç bulanıklığı, uykuya meyil.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —