Tarih: 07.06.2012 00:00
Yaban Hayvanları İçin Meyve Bahçesi
Yaban hayvanlarının yaşama alanlarının tahrip edilmesi, plansız ve çarpık kentleşme ile usulsüz avcılık yaban hayatı üzerinde olumsuz etkide bulunan sebeplerin başında geliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayatı popülasyonunun artırılması için çeşitli projeler geliştirmekte ve bu projelerin uygulanması aşamasında köy tüzel kişilikleri, avcı dernekleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaktadır.
Ülkemizde yaban hayatının geliştirilmesi maksadıyla yürütülen projelerin başında habitatların rehabilitasyonu gelmektedir. 2008 senesinden bu yana, Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu?nun yaban hayatı konusunda verdiği talimatla, ağaçlandırma alanında yapılan çalışmalar içerisinde, yaban hayvanlarının beslenme ve barınma ihtiyaçları için gerekli olan türlerin toprakla buluşturulması ve ülkemiz genelinde yaban hayatı habitatlarının korunması için gerekli çalışmalar da yürütülmektedir.
Bu çalışmalardan biri kapsamında Gümüşhane?de yaban hayvanları için meyve bahçesi tesis ediliyor. Bakanlığımız 12. Bölge Müdürlüğü ile Kelkit Av-Yaban Hayatı Koruma Avcılar ve Atıcılar Derneği işbirliğinde meyveli ağaçlar dikiliyor.
Önceki yıllarda dernek üyelerince ve teşkilatımız çalışanlarınca evlerinde biriktirilen kayısı, kiraz, erik gibi meyve çekirdekleri, dernek üyelerince meyve fidanı olarak üretilerek orman içi boşluklara ve su kaynaklarının çevresine dikildi.
Doğada yetişen bu fidanların meyveleri yaban hayatının beslenmesi için çok önemli bir kaynak oluşturacak ve yaban hayvanlarının köylere ve ekili alanlara zarar vermesini de engelleyecektir.
Yine yapılan işbirliği çerçevesinde, sahipleri tarafından ekilmeyen boş arazilerde yaban hayvanlarının beslenmesi için buğday yetiştirilmekte ve yetiştirilen buğdaylar yaban hayvanları için yem ve doğaya tohum olarak bırakılmaktadırlar.
Ülkemizin zengin coğrafyasında tabii ortamlarında yaşama, barınma ve beslenme imkanı bulan canlılar, vatandaşlarımızın yaban hayatı konusundaki hassasiyeti ile tabii zenginliğin çoğalmasında büyük rol oynayacaktır.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —