Yağcıbedir Halıları, artık koruma altında

Yağcıbedir Halıları, artık koruma altında

Sındırgı yöresinin dünyaca ünlü Yağcıbedir halıları, teknolojiye yenildi.

Sındırgı yöresinin dünyaca ünlü Yağcıbedir halıları, teknolojiye yenildi. 
Yününden boyasına kadar el emeği göz nuru dökülerek ilmik ilmek dokunan Yağcıbedir`in ustaları makine üretimi halılarına karşı yaşam savaşına yenik düştü. 
Kültür Bakanlığı, Eski Türklerde, Selçuklu`da ve Osmanlı`da orduya yay yapan yörük beyliğinin adı ile anılan Yağcıbedir halıcılığını yaşatmak için devreye girdi. 
AVM`ler Yacıbedir`e kapılarını açtı
AVM`lerin sergi salonları Yağcıbedir`i yaşatmak için üreticilere ücretsiz olarak tahsis edildi. 
Balıkesir`in ünlü alışveriş Merkezi Yaylada`da sergilenen birbirinden değerli Yağcıbedir halıları görenlerin gözlerini kamaştırdı.
Yağcıbedir`in geçmişi 3 asır
Sındırgı`lı halıcı üreticisi Fatih Yordam dünyanın en eski halısı olarak bilinen yaklaşık 2 bin 300 yıllık tarihe sahip Pazırık`a benzer desen ve tekniğin kullanıldığı Yağcıbedir halılarının, teknoloji karşısında direndiğini söyledi. 
1940`lı yılların sonlarına doğru yapılan bir araştırma sırasında dünyanın ilk halısı olarak kabul edildiğini ve yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyleyen Yordam, uzun yıllardır Sındırgı`da üretilen Yağcıbedir ile Pazırık halısının birbirine benzer olduğunu ifade etti.
Yordam "Sındırgı`daki Yörük köyleri, Orta Asya`dan Anadolu`ya geldikleri günden bugüne kadar aynı desen ve teknikle halı dokuyorlar. Yağcıbedir halısının desenleri Yörüklere özgüdür. Bu halı iki buçuk asırdır Orta Asya`da nasıl dokunuyorsa Sındırgı`da da aynı dokunuyor. Yağcıbedir ile Pazırık halılarındaki desenler, teknik, düğüm, yün ve boyalar aynı. Yağcıbedir halısında kullanılan düğüm tekniği, kravat düğümü dediğimiz hekim düğümü yani Türk düğümüdür. Sındırgı`da 6 köyde tamamen eski yöntemlerle özgün olarak Yağcıbedir el halısı yapan kızlarımız kadınlarımız yüzlerce yıllık kültürlerini, duygularını işledikleri halıları anlam katarak dokurlar" dedi.
Bir Yağcıbedir halısının 150-200 yıl kullanılabildiğini ve boyasının renginde en küçük bir solma yaşanmadığının altını çizen Yordam, 1 M2`lik halıyı bir kadının ortalama 15-20 günde dokuyabildiğini anlattı.
Yordam, 6 M2`lik en büyük halı için 3 kadının iki ay çalıştığını belirterek, büyük bir halı 2.500 bin liradan satılıyor. Köylüden alım fiyatı ise 1.700 ile 2.000 lira arasında oluyor. İp parası 700 lirayı düşerseniz, 3 kadının eline geçen toplam para 1000 lira. Kişi başına 330 lira yapıyor ki, aylığa bölerseniz her kadın 200 lira bile kazanmıyor. Önceden iki memur maaşına 2,5 M2`lik halı alınırdı. Bugün bu boyuttaki halının satışı 700 lira. Memur maaşının en düşüğü 1.500 lira ise 3.000 lira falan olmalı. Gelir böyle düşünce köylüler, hayvancılığa, tarıma, zeytin bahçelerinde işçiliğe yöneldi. Sındırgı`da gide gide tezgah sayısı 200`e, dokuyan sayısı ise 100`e kadar düştü diye konuştu. 
Yaylada AVM`ye teşekkürler
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının korunması, gelecek kuşaklara aktarılması için AVM`lerin sergi salonlarını kendilerine ücretsiz tahsis edilmesini sağlayan Kültür Bakanlığı ile Balıkesir Yaylada Alışveriş Merkezi yöneticilerine teşekkür eden Fatih Yordam, serginin alışveriş merkezinde 15 gün boyunca açık kalacağını bildirdi.