Yapan, Bandırma’ya yerleşti
İstanbul Lozan Mübadilleri Derneği yönetim kurulu üyesi Alper Yapan: “Mübadele bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz”
Bölge Haberleri
Yayın: 05 Mart 2022 - Cumartesi 18:48
Güncelleme: 05 Mart 2022 18:48
Yapan, Bandırma’ya yerleşti

İstanbul Lozan Mübadilleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alper Yapan, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
Erdek’e bağlı Ballıpınar Mahallesi doğumlu olup, İstanbul’dan gelerek Bandırma’ya yerleşen Yapan, Bandırma ve Erdek’e gelen mübadiller hakkında bilgiler verdi.
Mübadelenin tarihiyle ilgili çalışmalar yaparak, Girit’ten, 8 Mart 1924’te mübadillerin Erdek ve Bandırma’ya geldiklerini, 9 Mayıs 1924’te ise ikinci mübadil grubunun geldiğini vurgulayan Yapan, şunları söyledi:
“8 Mart 1924’te, Yunanistan’ın Korita ve Kokola kentlerinden gelen mübadiller Erdek’in Yukarı Yapıcı, Belkıs ve Ballıpınar mahallelerine, Bandırma’da ise Bereketli ve Gölyaka köyleri ile Edincik’e, 9 Mayıs 1924’te gelen mübadiller ise Erdek’te Karşıyaka ve Çakıl, Bandırma’da ise Sahil Yenice köylerine yerleştirildiler. Mübadiller, Bandırma’ya geldiklerinde önce, eski cezaevinin bulunduğu, o dönemde ismi ‘Telaffuzhane’ olan binada bir ay süreyle karantina altına alındılar. Çünkü o dönemde tifo ve dizanteri çok yaygındı. Hatta mübadillerden vefat eden çocuklar, şimdiki Ordu Caddesi’nin bulunduğu tünel bölgesine gömüldüler.”
Yapan, mübadeleyle Erdek’e ve Ballıpınar köyüne gelenlere yağ çıkarmaları için ikişer dönümlük zeytinlik verildiğini belirterek, “Zeytinyağı, altın suyu gibidir” dedi.
Alper Yapan, Türkiye’ye göre Yunanistan’daki mübadele bilincinin daha çok olduğunu sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı

Anahtar Kelimeler: Yapan Bandırma’ yerleşti
  • Cuma 5.5 ° / -4.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.2 ° / -1.3 ° false
  • Pazar 13.6 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
1

Çömez, Kapıdağ’daki çalışmalara katıldı

2

Büyükşehir Belediyesi Elif için seferber oldu

3

İş insanı Yukay'ın ölümüne ilişkin davada, Kıvanç Tatlıtuğ 'tanık' olarak dinlenecek

4

Sırra kadem basan Elif’in erkek arkadaşı, adli kontrolle serbest

5

BALIKESİR VALİSİ: SONAR CİHAZIYLA GÖLETTE YAPILAN ARAMADA DA İZE RASTLANMADI

6

Erkek arkadaşıyla tartıştığı kamptan ayrılan Elif'i 265 kişi arıyor

7

İş insanı Yukay'ın ölümüne ilişkin duruşmada gemi kaptanı: Hiçbir bir cisme çarpmadım