Tarih: 09.01.2013 00:00

Yapay resifler akvaryum gibi

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Kaymakamlığı ile belediyenin işbirliğinde Erdek ve Ocaklar körfezine bırakılan yapay resifler balık üretim merkezi gibi çalışıyor.
Erdek`te, olta ile balık avlamayı seven amatör balıkçılardan Çetin Güden isimli vatandaş, yapay resiflerin denize bırakıldığı alandan aldığı 3.200 gramlık kırlangıç balığının, gelecekte Erdek ve Ocaklar Körfezinde amatör balıkçılık adına güzel günlerin habercisi olarak değerlendirilmesini ifade ederek, yetkililerin denize daha çok yapay resif atmalarını istedi.
Kilosu 50 ile 60 lira arasında satılan Kırlangıç balığını yakalayan amatör balıkçı Güden, "Kırlangıç balığını yapay resiflerin bulunduğu alanda yakaladım, 3 kilo 200 gram ağırlığındadır. Bu balık genellikle lüks restaurant ve otellere satılıyor. Bu balığın çorbası meşhurdur" dedi.
Güden`in elindeki balığı gören vatandaşlar balığı uzun süre inceledi.
Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray, yapay resiflerin geçtiğimiz yıl denize bırakılmasıyla Erdek ve Ocaklar körfezinde neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş balık türleriyle yeniden tanışmaya başlanmasının beklenen bir gelişme olarak görülmesini istedi.
Yapay resif projesini, denizlerde balık çeşitliliğinin azalmasını engellemek ve avlanma amaçlı türlerin sayısını artırmak için başlatılan deniz dibi projesi olduğunu ifade eden Demiray, denizimize bırakılan bu resifler sayesinde balık popülasyonu nun her geçen gün artacağını belirtti.
Erdek`te ilk kez denenen uygulamayla Erdek ve Ocaklar kıyılarında yapay resif projesinin başlatılmasından Balıkçılar Derneği olarak kendilerinin de destek verdiğinin altını çizen Demiray, "Japonlar bu sistemi 200 yıldır uyguluyor. Çeşitli mimari yapılara sahip beton blokları balığın çok az olduğu deniz diplerine yerleştirilmesiyle, bu resiflerin etrafında kısa sürede canlılık oluşmaya başlayıp, tür çeşitliliği artışa geçiyor. Erdek Kaymakamlığı ile Erdek Belediyesi destekli başlatılan projeyle beton bloktan oluşan resifler bölgesinde çarpıcı sonuçlar tespit ediyoruz. Deniz dibi canlılığının yok denecek kadar az olduğu bu kıyılarda resiflerin yerleştirilmesinden 1-1,5 yıl sonra balık türünde artış var. Deniz dibine yatırım yapan Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız ve Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`a teşekkür ediyoruz." dedi.
Demiray: "Resifler dalış turizmi de başlatır"
Deniz dibi resiflerin tür çeşitliliğini artırmasının yanında yasa dışı avcılığı da engellediğini belirten Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Demiray, su altındaki beton blokların troller için otomatik bir engel olduğunu ifade etti. 
Resiflerin dalış turizmi açısından da faydalı proje olacağına değinen Demiray, su altı canlılığının artmasıyla kıyılarına resif atılan bölgelerde faaliyet gösteren dalış okul öğrencilerinin, öğretmenler nezaretinde resiflerde avlanabileceğini dile getirip, başarıya ulaştığını tespit ettiğimiz bu projenin devamının gelmesiyle amatör balıkçı sayısının artış göstereceğini sözlerine ekledi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —