Tarih: 21.10.2013 00:00

Yaşadıkları bölge iyi ki Batıda

Facebook Twitter Linked-in

Edremit ilçesine bağlı Zeytinli Beldesi yerleşim alanındaki 82 haneden oluşan ve 225 kişinin yaşadığı Somakçıoğulları Aşireti tarafından 1600`lü yıllarda kurulan ilçeye 9 kilometre uzaklıktaki Beyoba Köyündeki İbrahim Çolban ailesinin yaşamı doğu bölgesi yaşayanlarından daha kötü durumda.
İkamet ettikleri bölge, ülkenin en batı`da olmasına karşın, yaşamlarının içler acısı olduğunu gözler önüne seriyor.
Zeytinli Beldesi ile Kazdağının Güney tarafında, zeytinlikler arasında yer alan Beyoba Köylülerinin geçimleri zeytinciliğe bağlı olup, zeytinin ekonomik değeri olmayınca ekonomik sorunlar yaşayan köylüler Milli Parklar nedeniyle hayvancılıkta yapamıyorlar.
Beyoba Köyünde işsiz ve en fakir ailelerden biri olan İbrahim Çolban ailesi ise dedelerinden kalma çatısı çökmüş evde oturuyor.
İki katlı kerpiçten yapılan `Hanay Evin` üst katı yağışlarda aktığı için 4 kişilik aile girişteki alt katta tek yatakta birlikte yatarak yağmur suyundan korunmaya çalıştıklarını dile getirmeleri ise dikkat çekiyor.
Aile Reisi İbrahim Çolban, eşi Gülsüm Çolban`ın (54) hasta, kızı Ayşe Çolban`ın (18) bel ve sırt bölgesinin eğriliği anlamını taşıyan ve bir omurga deformitesi olan Skolyoz tedavisi gördüğünü belirtiyor.
Genelde buluğ çağında ortaya çıkan bir hastalık olan Skolyoz, çocuğun omurgasının büyüme tamamlanıncaya kadar düzenli olarak kontrol altında tutulan Ayşe Çolban`ın her ay İstanbul`a tedaviye gittiği bilgisi verildi.
Ailede tek sağlam kişi İbrahim Çolban`ın (22) ise vatani görevini Şırnak`ta iki ay önce tamamlayıp terhis olduğu, yaz ayında mevsimlik işçi olarak çalıştığı bugünlerde işsiz olduğu kaydedildi.
Çolban ailesine ilk yardım Çan`dan geldi
Çolban ailesine ilk yardım ve destek Çanakkale`nin Çan ilçesine bağlı Karakoca Köyünden baba dostu olan yardımsever işadamı Arif Çöllü`den geldi.
Evlerinin çöken çatısı için 2 tona yakın kereste yardımı yapan işadamı Arif Çöllü, çatının onarımı içinde en kısa sürede onarılarak teslim edilmesi içinde masraflarının kendisi karşılanacağı sözünü verdi. Çöllü, evin çatı onarımının en kısa sürede bitirileceği sözü verdi.
Evin çöken çatısı için 2 tona yakın kerestenin nakli için Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özen`den yardım aldığını bildiren İbrahim Çolban, yardım eden tüm hayırseverlere teşekkür etti.
Zeytinli Beldesi Küçük Cami Muhtarı İbrahim Muştu`nun kiremit yardımı yanı sıra çatının onarımında destek olacağı bilgisini veren Beyoba Köyü Muhtarı Ali Arslantaş, Çolban ailesine sağlık yardımı yanı sıra ev onarımında da destek aradıklarını söyledi.
Aslında evin onarımı yerine 200 yıllık kerpiç ev çökme noktasında olduğu için yıkılarak yeni küçük bir ev yapılmasının daha ekonomik olacağını vurgulayan Muhtar Arslantaş, Edremitli hayırsever iş adamlarından bu aileye yakın ilgi göstermelerini istedi.
Enver Dolgun



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —