Yavru kuşlar Kuşcenneti'ni şölen yerine dönüştürdü

Yavru kuşlar Kuşcenneti

Bandırma'ya 18 kilometre mesafedeki dünyaca ünlü Avrupa Birliği A sınıfı diplomalı ve 64 hektardan 2005 yılında 24 bin hektara çıkartılan Manyas Kuşcenneti Milli Parkı'na gelen göçmen kuşların kuluçkadan çıkan ve cıvıl cıvıl sesleriyle dünyaya merhaba diy

Bandırma'ya 18 kilometre mesafedeki dünyaca ünlü Avrupa Birliği A sınıfı diplomalı ve 64 hektardan 2005 yılında 24 bin hektara çıkartılan Manyas Kuşcenneti Milli Parkı'na gelen göçmen kuşların kuluçkadan çıkan ve cıvıl cıvıl sesleriyle dünyaya merhaba diyen yavru kuşlar nedeniyle tam bir şölen yerine döndü.
Her yıl Mart ve Nisan aylarında Afrika ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden Kuşcenneti'ne gelerek kuluçkaya yatan 250 türden 3 milyona yakın göçmen kuşun ilk yavruları tepeli pelikanlar ve karabataklar dünyaya geldi.
Kuş Cenneti Milli Park görevlileri tarafından yapılan 38 yapay yuvada ve su üzerindeki sazlara yuva yapan tepeli pelikanlardan 100'e yakın yavru çıktığını belirten görevliler yavru çıkmanın devam ettiği bugünlerde ziyaretçi sayısında da her geçen gün artış olduğunu ve özellikle hafta sonlarında günde 150'ye yakın ziyaretçinin geldiğini söylüyor. Söğüt ağaçlarına yuva yapan karabataklardan ise binden fazla yavru çıktığı tahmin ediliyor. Diğer kuluçkaya yatan göçmen kuşların da Mayıs ayı sonuna kadar tüm yavruların çıkacağı öğrenildi. Milli Parka gelen ziyaretçiler kuşları kuş gözlem kulesinden izleyebildikleri gibi müzede bulunan kapalı devre televizyon sisteminden de izleyebiliyor.
Müzeyi de gezen ziyaretçiler bugünlerde kapalı devre televizyondan diğer kuşların yanında özellikle su üstüne yuva yapan ve yumurtalarını suya düşmekten kurtarmaya çalışan 2 tepeli dalgıç kuşunun ilginç görüntüsünü izleme şansını buluyor.
Kuş Cenneti Milli Parkı'nda Manyas Gölü'nde, geçen yılın aksine yoğun yağışlar nedeniyle bu yıl suların normalin üzerinde olması nedeniyle kuş sayısında artış bekleniyor. Nitekim su seviyesinin yeterli seviye de olması kuşların geniş bir alana yayılarak yuva yapıp kuluçkaya yatmalarına neden oldu.
Söğüt ağaçlarına veya su üzerindeki sazlıklara yuva yapıp kuluçkaya yatan tepeli dalgıç, küçük beyaz balıkçıl, gri balıkçıl, erguvani balıkçı, gece balıkçısı, arı kuşu, yeşilbaş ördek, saz bülbülü, söğüt bülbülü, sakar mekeler, su tavukları ve çeltikçi kuşları gibi tüm göçmen kuşların kuluçkadan çıkan yavruları nedeniyle bu yıl kuş sayısında önemli artış olacağı bildirildi. Kesin sayı tüm yavruların kuluçkadan çıkmalarından sonra yapılacak sayım sonunda belli olacak.
Haber: Erdem Özcan