Yoğurt ve suyun buluşturulması ile meydana gelen, ülke mutfağımızın vazgeçilmez içeceklerinden ayran, bazen su yerine süt karıştırılarak da hazırlanıyor. Bu sıcak, kavurucu yaz günlerinde harareti alıyor, vücuda dinginlik kazandırıyor ve sanki sinirleri yatıştırıyor. Genellikle bir ölçü yoğurda 1,5 ölçü su katılmasıyla ve üzerine keyfe göre biraz da tuz eklenmesiyle hazırlanan ayran, 1.500 yıla yakın bir zamandır, özellikle Anadolu topraklarında ve Batı Asya`da popülerliğini sürdürüyor. ülkemizde karıştırılış metoduna ve farklı farklı devir daim sürecine maruz kalmasına göre değişik yöresel ayranlar var. En meşhuru hiç şüphesiz ki lezzetli ve bol köpüklü Susurluk ayranı! Daha çok Doğu Anadolu`da yaygın olan ise Yayık Ayranı.
Kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan ayran, özellikle yaz mevsiminde vücudumuzun kaybettiği su ve mineralleri karşılamak için oldukça ideal. Kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan ayranın içeriğindeki elektrolitler, vücuttaki sıvı dengesini de korumaya yardımcı görev yapıyor. Ayran yoğurttan yapılıyor ve dolayısı ile içeriğinde yoğurt bakterileri de bulunuyor. Bu da bağırsak floranızın düzenlenmesine yardımcı bir etki demek.
B grubu vitaminlerine de rastlayabileceğiniz bu faydalı içeceğin ayrıca kemik ve diş sağlığı açısından da ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yok!
Tokluk hissini artıran, vücutta detoks etkisi gösteren ayran, çocukların boy uzaması ve gelişiminde de destekleyici olabilir. Çocuklara ayranı sevdirmek, meşrubatı daha az içmelerini sağlayacak, ağız ve diş sağlığını da destekleyecektir. Ayrana dereotu, fesleğen ve nane de katarak farklı tatlar da elde edebilirsiniz. Tabii dikkat etmeniz gereken bir şey de ayranı hızlı içmemek ve gaz, şişkinlik hissinin oluşmamasını sağlamak. Tansiyon düşüklüğünde hastaya tuzlu ayran içirilmesi, rahatlatıcı fakat geçici bir yöntem olabilir. Ama her bünye için uygun `olmayabileceği`, tansiyon problemi olanların sürekli aralıklarla tansiyon ölçümü yapıp belli periyotlarda da doktorlarını ziyaret etmeleri unutulmamalı!
(Kaynak: Womenist.net)