Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Yeni kimliklerin dağıtımına başlandı

Yeni kimliklerin dağıtımına başlandı

Türkiye´nin e-dönüşüm süreci kapsamında uygulanmaya başlanan nüfus cüzdanları yerine geçecek yeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek.

Türkiye´nin e-dönüşüm süreci kapsamında uygulanmaya başlanan nüfus cüzdanları yerine geçecek yeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek.
e-imza yerine de geçecek yeni kimliklerle kimlik doğrulaması yapabilecek ve bunun en önemli getirisi sahteciliğin önüne geçmesi olacak. Ayrıca e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.
Yeni çipli kimliklerle vatandaşlar bankacılık, noter, okul, emniyet ve tapu işlemlerinin yanı sıra sağlık ve sigorta işlemlerinde de güvenli doğrulama işlemi yapabilecek. Her yere tek kart uygulamasını getiren yeni kimlikler kamu hizmetleri sırasında elektronik iş süreçlerindeki bürokrasiyi azaltacak. Bu hizmetlerde denetim çok daha kolay yapılacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek. 10 yıl boyunca geçerli olacak yeni çipli kimlikler uzun vadede yeni kimlik sisteminin tüm ülkede yürürlüğe girmesi ile; nüfusun izlenerek buna paralel analizler ile iş olanaklarının yaratılması, güvenlik unsurlarının nüfusa göre genişletilmesi ve uluslararası arenada vatandaş kimlik tespitinin daha kolay yapılarak haklarının korunması gibi avantajlar sağlayacak.
Kartların dağıtımı randevu sistemiyle yapılacak
Başvuru için doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüğü´ne gidebileceği gibi, zaman kaybına sebebiyet vermemek için randevu (ALO 199) alarak da gidebilirsiniz. İşlem yoğunluğu yüksek olmayan İlçe Nüfus Müdürlükleri´nde randevulu başvuru uygulaması yapılmıyor. Yeni kimlik almak için davet edildiğiniz gün ve saatte yanınızda bulundurmanız gerekenler: Son 6 ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, eski nüfus cüzdanınız ya da fotoğraflı nüfus cüzdanı yerine geçen bir belgeler. Nüfus cüzdanı yerine geçen belgeler; Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport, Türk Silahlı Kuvvetler kartı, Evlilik Cüzdanı, Avukat kimlik belgesi, Sarı Basın Kartı, Öğretmen Kimliği, Hakim /Savcı kimliği, eğer hiçbiri yoksa muhtarlıktan belge. Yeni kimlik belgelerinin yenilenmesi için 15 TL´lik bir ödeme gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu ödemeyi kimliğinizi aldığınızda yapmalısınız. Çipli kimlik kartı başvuru belgeleriniz taranarak elektronik ortama aktarılacak ardından vermiş olduğunuz biyometrik fotoğraflar taranarak elektronik ortama aktarılarak son olarak parmak biyometriniz (parmak iziniz) alınarak sisteme aktarılacak. Ardından PTT ile adrese teslim edilecek ya da Nüfus Müdürlükleri´nden teslim almanız gerekecek.
Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Toplantı Salonunda ?Arabuluculuk Bilgilendirme Semineri? verildi.
20 Nisan Çarşamba günü Av. Mümtaz Benli, A. Oya Kayabay, Av. Kezban Kalcı ve Av. Erdem Keleş´ in katılımlarıyla Balıkesir Sanayi Odası Toplantı Salonunda ?Arabuluculuk Bilgilendirme Semineri? düzenlendi.
Yapılan sunumlarda arabuluculuk sistemiyle ilgili paylaşılan detaylar: Özel hukuk kapsamındaki tüm süreçlerde kullanılan arabuluculuk sistemi halen 160 ülkede kullanılmaktadır. Tarafları bir araya getirerek uzlaşma zemini bulmayı hedefleyen sistemle hem zaman açısından ve hem de maddi açılardan kazanç sağlamak mümkündür. Ülkemizde sistemin en yaygın kullanıldığı işçi-işveren ilişkilerindeki anlaşmazlıkların en geç iki hafta gibi bir süreçte çözüme kavuşturulmasında destek sağlayabilmektedir. Arabulucular en az 5 yıl tecrübesi bulunan, gerekli arabuluculuk eğitimlerini almış, sınavlarda başarı sağlamış hukuk fakültesi mezunlarıdır. Taraflara eşit mesafede durmakla ve süreçle ilgili her türlü bilgiyi gizli tutmakla yükümlüdürler. Düzenli olarak denetim geçirmekte ve arabuluculuk faaliyetleriyle ilgili raporlarını en az 5 yıl saklamakla yükümlüdürler. Düzenledikleri raporlar aynı zamanda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından da saklanmaktadır. İtalya, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde zorunlu arabuluculuk uygulaması mevcuttur. 01.07.2016 tarihinden itibaren ülkemizdeki iş hukuku davalarında da arabuluculuk sisteminin kullanılma zorunluluğunun getirilmesi beklenmektedir. Ülkemizde 2131 arabulucu bulunmaktadır. Balıkesir ilimizin genelinde 29 arabulucu hizmet vermektedir. Balıkesir Adliyesinde bulunan Arabuluculuk Merkezi veya Balıkesir Arabuluculuk Derneği üzerinden sistemle ilgili detaylı bilgi alınabilir ve gerekli başvurular yapılabilir.
Haber Merkezi



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı