Tarih: 20.01.2014 00:00
Yeni Haberin 47. gurur yılı
Balıkesir Yeni Haber Gazetesi`nin kuruluşunun 47. yılı, Otel Basri`de düzenlenen kokteyl ve `Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü` paneliyle kutlandı. Törende gazetenin kurucusu merhum Ekrem Balıbek adına düzenlenen Köşe Yazısı Yarışması`nda 1. seçilen Manisa Hayat Gazetesi Köşe Yazarı Osman Özbaş`a ödül ve plâketini Yeni Haber Gazetesi sahibi Esen Balıbek verdi.
Törende Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş ve Ahmet Duran Bulut da hazır bulundu.
YENİ HABER`in 47. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı" özelinde "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" paneli, Basri Otel`de gerçekleşti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Evrensel Gazetesi köşe yazarı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanı, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve köşe yazarı Orhan Erinç, Zaman Gazetesi köşe yazarı Ahmet Çakır`ın konuşmacı olarak katıldığı panelde önce Ekrem Balıbek`in anısına, dostlarıyla çekilen filmin fragmanı izlendi.
Ekrem Balıbek Yerel Basın Köşe Yazısı Teşvik Ödülü`nde jüri görevi yapan Prof. Dr. Mustafa Durak, Doç. Dr. Salim Çonoğlu, Erden Balıbek, Önder Balıkçı, Tahsin Şahin ve İbrahim Oluklu`ya adlarına OBİDER`e yapılan bağış nedeniyle bu kurumun armağanı olarak kitre bebekler verildi.
YENİ HABER`in kurucusu Ekrem Balıbek anısına düzenlenen Ekrem Balıbek Köşe Yazısı yarışmasında 1. olan Manisa Hayat Gazetesi köşe yazarı Osman Özbaş`a ödülünü Yeni Haber Gazetesi sahibi Esen Balıbek verdi.
Panelden önce YENİ HABER`in sahibi Esen Balıbek, mesleğin günümüzdeki zorluklarına işaret eden değerlendirmelerde bulundu.
Balıbek, şunları söyledi: "Bugün biraz farklı başlayalım dedik. Biraz tersten gideceğiz. Bizim için çok anlamlı bir armağan sevgili Sinan Salaz`dan geldi. Biraz önce fragmanını izlediğiniz Ekrem Balıbek belgeseli, SAMDER`in bize bir yaş günü armağanı oldu. Aslında çekim için geldiklerinde bir şeyler biliyorduk ama kimlerle, nasıl bir şey yapıldığını doğrusu bugün öğrendik. Fragmanını izlediğiniz belgesel çalışma, Ekrem Balıbek`in aramızdan ayrılışının 3. yıldönümü olan 4 Şubat gününde, Karesi TV ve kablodan yayın yapan Anadolu TV`de de yayınlanacak. Bu filmi hazırlayan sanat dostlarını izninizle sizlere tanıtmak istiyorum eğer buradaysalar. Fikir öncülüğünü ve yönetmenliğini Sinan Salaz yaptı. Ertuğrul Bişgin emeklerini ekledi. Hepsine sonsuz teşekkürler. `Bir de, kendi filmimi çekeyim` deyip, başkanlığı bırakan ama desteklerini eksik etmeyen sevgili Mesude Eğilmez`e teşekkür ediyorum.
Günlük gazete çıkarmanın zorluğunu bu meslekten olanlar iyi bilirler. Hele taşrada, hele Balıkesir gibi bir kentte inanın hiç kolay değil. Bizlerin Balıkesir`de en zorlandığı konu, bu meslekten olan insanların maalesef çoğunun görüşülmek bile istenmediği bir ortam olması. Benim başka bir mesleğim var, biliyorsunuz. Bana bir anlamda kalmış olan bu miras işi de yapmak sorumluluğunda olduğumun bilincindeyim. Ama sizlerin de çok yakından izlediği gibi sadece yerel anlamda değil, ulusal anlamda da bu mesleğin mensuplarından bazıları bu mesleğe ihanet içindeler. Gazetecilik artık eskilerin bildiği dilden yapılmıyor. Şantaj yapan veya şantajlara boyun eğen, para kazanmanın yolunu meslek dışı ilişkilerde bulan ve kendilerini gazeteci gibi gösterenlerin olduğu bir dönem yaşıyoruz artık. Bu yeni anlayış, mesleğin onurunu derinden yaralarken, bu mesleğe mensup insanların da farklı gözle görülmelerine neden olmaktadır. Meslek terbiyesi, ahlakı, onuru, etiği ne derseniz deyin adına ama aldı başına gidiyor, kaybolmaya doğru. Bunun sıkıntısını da onlar değil, bizler yaşıyoruz. Artık 47. yıla başlıyoruz. Dileğimiz, O`nun yokluğunda, Ona yakışır bu gazeteyi sizlerin desteğiyle uzun yıllar sürdürebilmek. Ülkemiz koşulları gazetecilik yapmaya elverdiği sürece devam edeceğimizi düşünüyorum.
Erinç: "Günümüzde medya-ticaret-siyaset-tarikat ilişkisi sürüyor"
Ardından, moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balıkesir Temsilcisi ve Yeni Haber Gazetesi köşe yazarı Önder Balıkçı`nın yaptığı, "Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı" özelinde, "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" paneline geçildi.
Panelde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanı, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve köşe yazarı Orhan Erinç, çeşitli anılarını paylaşarak, mesleğin günümüzde neden olumsuz bir çizgiye yöneldiğini, geçmişten günümüze doğru özetledi.
Erinç, "Gazetecilik deyince mesleği kurallarına göre yapan meslektaşlarımız ve yayın organları bulunuyor. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Türkiye`de gazeteciliğin başlangıç yıllarına döner bir nitelikte olduğunu söylemek zorunlu oluyor. Yani gazeteciliğin başlangıcında medya ve ticaret iç içe girmiş durumdaydı. Hem gazeteci, hem tüccar gazeteciler söz konusuydu. Bugün buna siyaset de giriyor. Uğur Mumcu`nun deyimi ile ülkemizdeki bu kötü gidiş, medya-ticaret-siyaset üçgeniyle başladı. Bugün de aynı noktadayız. Hatta bir adım daha ileriye gittik. Medya-ticaret-siyaset-tarikat diyebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Geçmişten bugünlere baktığınızda elbette bağımsızlığını koruyan, meslek ilkelerine uyan, tüm belalara karşın dik durmayı başaran meslektaşlarımız Allah`tan ki çoğunlukta. Ama onların bir bölümüyle aynı dönem gazetecilik yapma olanağı elimizden alınmış durumda. Çünkü kimisi tutuklu, kimisi mahkum, kimi işsiz" dedi.
Erinç, ülkemizde bugün basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğine dikkati çekerken, "Bunun nedeni, çok partili düzene geçmemize karşın demokrasiye geçemememizdir" değerlendirmesinde bulunurken, "Türkiye`de gerçek gazetecilik yapacak yayın organları sürekli azalıyor" diye konuştu. Erinç, gazeteciliğin sorunlarının, ancak yine gazeteciler tarafından ve dayanışma içinde çözülebileceğini sözlerine ekledi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —