Balıkesir Barosu Avukatlarından Ercan Erdiner 30 Haziran 2012 Tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazete`de 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nda ceza yağmurlarının olduğuna dikkat çekerek ilgilileri uyardı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 20 Haziranda kabul edildiğini, 30 Haziran tarihinde 28 bin 339 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığını kaydeden Balıkesir Barosu Avukatlarından Ercan Erdiner, konuyla ilgili Balıkesir Yeni Haber Gazetesi`ne çarpıcı açıklama yaptı.
İşte! Avukat Erdiner`in Yeni Haber Gazetesi`ne yaptığı çarpıcı açıklamalar:
"Sessiz sedasız çıkarılan bu kanun ile işyerinde 1 işçi veya çırak veya stajyer çalıştıran her işveren, faaliyet konularına bakılmaksızın bu kanuna tabi kabul edildi. Bir berber çırak çalıştırıyorsa, bir terzinin kalfası varsa veya bir dükkan da bir tezgahtar çalışıyorsa, bir fırıncının hamurcusu varsa bu kanuna tabi. Peki, ne yapacak bu kişiler? Bu çalıştırdıkları bir kişi için bir işyeri hekimi bir iş güvenliği uzmanı, bir de hasta bakıcı istihdam edecekler. İşyeri hekimi için 1.700 lira, iş güvenliği uzmanı için 1.700 lira, hastabakıcı için de asgari ücret ödeyecek. İşveren sonuçta toplam 4.350 lira ödeyecek."
"Şaka gibi geliyor ama kanun böyle diyor"
"Avukat Doktor Muhasebeci ve Tüccar da yasadan nasibini alıyor! Yasa `faaliyet konularına bakılmaksızın` dediğine göre yazıhanesinde sekreter çalıştıran avukat, doktor, muhasebeci de ayrı tutulmamış. Bunlar da bu çalıştırdıkları bir kişi için bir işyeri hekimi bir iş güvenliği uzmanı, bir de hasta bakıcı istihdam edecekler. Muayenehane sahibi doktor eğer işyeri hekimliği sertifikası yoksa o da bu yükümlülüğe tabi olacak. Apartman yönetici ve daire sahipleri, kiracılar da büyük sorumluluk altına giriyor. Apartmanda oturuyorsunuz kapıcınız var mı o halde, bu kapıcı için bir İşyeri Hekimi bir İş Güvenliği Uzmanı, bir de hasta bakıcı istihdam edeceksiniz. Eczanesinde kalfası olan eczacı da kanun kapsamında. Kapıcılara ve Kalorifercilere, kalfa ve çıraklara, tezgahtarlara yol görünüyor. Bir kapıcı için bu kadar külfete katlanamayan daire sahipleri esnaf ve diğer serbest çalışanlar kapıcılarını kalfalarını, çıraklarını işten çıkarmak zorunda kalacaklar."
"Küçük esnaf kapanma yolunda"
"Berber, terzi, kumaşçı, bakkal aklınıza ne gelirse, yardımcısız çalışmak ve işi kendisi götürmek zorunda kalacak, ancak bunu yürütemeyince kapanmak zorunda kalacaklar. Onların yerini şehrin göbeğinde kurulacak yeni AVM`ler alacak, esnaf odaları, üyesiz kalacak ticaret odalarının üyeleri de bir bir yok olacak."
"Sanatkarlık bitiyor"
Memleketimizde babadan oğla, dededen toruna geçen birkaç el sanatı yapan zanaatkarlar bu işi öğretmek için çırak almayacaklar ve giderek yok olacaklardır. Hayal gücünüzü kullanın ve uygulamanın nerelere kadar uzanabileceğini düşünün. Başta siyasiler, Esnaf Odaları, Barolar, Birlikler Ticaret ve Sanayi Odaları, bu akıl dışı uygulamaya el atmalılar. Aksi takdirde esnaf ve tüccar kalmayacak. "
"Kanuna uyulmazsa ne olacak?"
"Yasanın bu hükümlerine uyulmazsa çalıştırılmayan her ay için ve her işyeri hekimi için 5 bin lira, iş güvenliği uzmanı için 5 bin lira, sağlık personeli için 2 bin 500 lira olmak üzere her ay 12 bin 500 lira idari para cezası gelecek. 6 ay geçmiş ve sonunda yakalanmışsanız 75 bin lira, bir yıl sonra ise 150 bin lira ödeyeceksiniz."