Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni mezun mühendise 4 kat sınırı geldi

Yeni mezun mühendise 4 kat sınırı geldi

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bir yandan kentsel dönüşüm seferberliği ile yapı stoku yenilenmeye çalışılırken, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapıların sağlamlığına yönelik ilave tedbirler içeren yeni düzenlemel

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bir yandan kentsel dönüşüm seferberliği ile yapı stoku yenilenmeye çalışılırken, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapıların sağlamlığına yönelik ilave tedbirler içeren yeni düzenlemeler, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz” dedi. Düzenlemeler, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Konut harici binalar ile mevcut ruhsat başvuruları ve yapım ihale numarası alınan işler düzenlemeden etkilenmiyor.
YUMUŞAK KAT, ÇEKİÇ ETKİSİ
Yönetmelikteki en dikkat çekici düzenlemelerden biri, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projelerin zemin kat hariç 4 kat ile sınırlandırılması oldu. Diğer düzenlemeler şöyle:
Konut binalarında ticari zemin kat yüksekliği 4.5 metreyi geçemeyecek, zemin artı 4 katlı yapılarda kapalı çıkma yapılamayacak. Çıkma yapılamaması nedeniyle emsal kaybı olması halinde arka bahçeye 1 metre ve ön bahçeye de 1 metre taşmasına izin verilecek. Açık çıkma uygulamasında bir kısıtlama getirilmiyor.
Bitişik yapıların çekiç etkisi oluşturmasına karşı deprem derz boşluğu kadar mesafenin parsellerin sınırından itibaren bırakılması zorunlu olacak.
Kamunun kullanımına özel binaların mimarî proje müellifleri için de en az 5 yıl mesleki tecrübe bulunma şartı aranacak.
Posta Gazetesi



Anahtar Kelimeler: mezun mühendise sınırı geldi
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false