Tarih: 25.10.2010 00:00

Yerel basın susarsa, Türkiye susar

Facebook Twitter Linked-in

İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu`nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde yerel gazetelerin büyük bir bölümünün yayın hayatı sona erecek.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra Yerel Gazeteciler Birliği kurucu heyeti Ankara'da bir araya geldi.

Ankara'da toplanan Yerel Gazeteciler Birliği'nin toplantısına, MHP Ordu eski milletvekili aynı zamanda Ordu Gündem Gazetesi'nin sahibi Cemal Enginyurt'ta katıldı.

Yerel Gazeteler Birliği ilk toplantısını 23 Ekim 2010 Cumartesi günü Ankara Capital Hotel'de yaptı. Toplantıya ülkemizin değişik bölgelerinden yaklaşık 50 birlik üyesi ve temsilcisi katıldı.

23 Ekim-24 Ekim tarihlerinde arasında iki gün devam eden toplantının sonunda, Yerel Gazeteler birliği Genel Başkanı Av. Tuğba Atalay, yerel gazetelerde yayımlanan resmi ilanların iptal edilecek olmasına neden olacak Kamu İhale Kanunu'nda hükümetin yasa değişikliği hazırlığı içersinde olması bildiriyle kınandı.

Balıkesir ilinden Manyas'ın Sesi ile Erdek'ten Yeni Erdek Gazetesi'nin de yer aldığı toplantıya Diyarbakır, Bursa, Sakarya, Manisa, Ordu, Rize, Kırşehir, Muş, Afyon, Sivas, Çorum, Isparta, Kocaeli, Tekirdağ, Konya ve Malatya'dan yerel gazetelerin sahipleri katıldı.

MHP Ordu eski Milletvekili Ordu Gündem Gazetesi'nin sahibi Cemal Enginyurt'un da gazeteci meslektaşlarını yalnız bırakmadığı toplantının ilk gününde yerel basının gittikçe azalan resmi ihale ilanları masaya yatırıldı.

Toplantıyı açan Yerel Gazeteler Birliği Genel Başkanı Av. Tuğba Atalay, hazırlanan Kamu İhale Yasa Tasarısı taslağının ardından yerel gazetelerin kurtuluş savaşı vermeye hazırlandığını söyleyip, hükümetçe hazırlanan ve yürürlüğe girmesi beklenen yeni Kamu İhale Tasarısı'nın ardından sayıları 1400'ü bulan yerel gazetelerin büyük çoğunluğunun yayın hayatına son vermesine kesin gözüyle bakıyoruz” dedi.

Yeni hazırlanan ihale ilan tasarısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı K.İ.K. dışına alınıyor. Köylere Hizmet Götürme Birliği ihalelerinde ilan aranmıyor, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının alımlarında ilan yok. Hazırlanan tasarı kabul görmesi ihale ilanlarının % 80 azalması demektir. Hükümet biz yerel gazetelerin ihale ilanlarında neden kısıtlamaya gidiyor? ” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın, AK Parti iktidarda olduğu sürece yerel gazetelerin resmi ilanlarında herhangi bir azalma yaşanmayacaktır” şeklinde yaptığı açıklamanın ardından 1 ay sonra Sağlık Bakanlığı'nın alım ihale ilanlarının yerel gazetelere verilebilmesi için alımın 50 bin liranın üstünde olması uygulaması başlamış ve bu durum yerel gazetelerin resmi ilanlarında % 60-70 oranında düşüş meydana getirmiştir hatırlatmasında bulunan Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: Arınç'ın açıklaması önce yerel gazete sahipleri ve binlerce çalışanının yüreklerine su serpti. Ancak kısa süre sonra uygulanan Devlet Hastaneleri Merkezi Alım Sistemi ile özellikle ilçelerde yayın yapan yerel gazetelerin kanadı kırıldı. Bundan sonra bizlere de yerel gazeteler olarak ciddi görevler düşüyor. Sanırım derdimizi anlatamadık, çözüm yollarını gösteremedik. Bundan sonra TBMM'de ilgili makamlarla irtibat halinde olacak ve sonuç almaya çalışacağız. Yerel gazetelerin içinde bulundukları durumdan çıkabilmesi için alınacak önlemleri ve yapılacak düzenlemeleri Yerel Gazeteciler Birliği olarak sırasıyla gündeme getirip, sonuç alabilmek için gereken her şeyi yapmaya kararlıyız”

Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen yerel gazete sahiplerinin de ortak görüşü, 4734 Sayılı Kamu İhale kanunu ile Kamu ihale sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde, sayıları 1400 cıvarındaki yerel gazetelerin kapanacağı, binlerce kişinin işsiz kalacağı, basın özgürlüğünün teminatı  olan yerel gazeteleri yok edecek bu yasa tasarısında hükümetin ısrarcı olmaması, yerel basını yok edecek hükümleri yeniden düzenledikten sonra yasayı görüşmeye davet ediyoruz yönünde oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —