Bandırma’ya bağlı Yeşil Çomlu Mahallesi ile “Bursa Beton Taş Ocağı” işletmesinin başı dertte.
Bu mahallede bulunan taş ocağının, vasfını değiştirerek, 50 hektarlık merayı da faaliyet alanına katmak istemesi tepkiyle karşılandı.
BANDIRMALI ÇEVRECİLER YEŞİL ÇOMLU’DA
Bandırma’dan gelen CHP İlçe Başkanı Mehmet Atak, çevre gönüllüleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mahallenin kahvehanesinde Yeşil Çomlu mahallesi sakinleriyle buluştu.
Buradaki toplantıya Bandırma Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz, Eğitim-İş Bandırma Temsilcisi Serdar Polat, Bandırma Demokrasi Platformu Sözcüsü Recep Gökdeniz, Bandırma Akademik Odalar Platformu’ndan Salih Yaldız, Bandırma Belediye Meclis Üyesi, Türkiye Ziraatçiler Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur, Emekli-Sen Bandırma Temsilcisi Levent Balkış katıldı.
Mahallede çiftçilik yapan vatandaşlar, meranın vasfının değiştirilerek, taş ocağının mahallemizdeki evlere 300 metreye kadar yaklaştığına dikkati çekerek, “Bu tesis, taşları dinamitle patlatırken, deprem sanıp korkuya kapılıyoruz. Ayrıca meydana gelen tozlanmadan zeytinliklerimiz ve diğer tarım alanlarımız büyük zarar görüyor. Evlerimizde çatlaklar oluştu. Tarlalarımız, tesisten gelen taş içinde” dediler.
Yaklaşık 13 yıl önce mahallelerinde faaliyete geçen taş kırma tesisinin mahallelerine büyük zarar verdiğini dile getirenlerden biri olan Ahmet Sevim, zeytinliğinin gördüğü zarar nedeniyle Bursa Beton’u mahkemeye verdiğini açıkladı.
Mahalle sakinleri, bu sorunlarına bugüne kadar siyasi partilerin ilgisiz kaldığını belirttiler.
Yeşil Çomlu Mahallesi Muhtar Azası Süleyman Dayı, Bursa Beton’un, meralarını ellerinden alarak faaliyet sınırlarını geliştirmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Bursa Beton Firması adına toplantıya katılan Maden Mühendisi Gürkan Erbil, mahallenin merasının çöplük olarak kullanıldığını öne sürerek, “Bu mera için ÇED raporu alınmasına gerek yok. Zaten biz de mera için yasal izinleri aldık. Bu meradan başka mahalleden yeni yer talebinde bulunmayacağız. Bu son olacak” dedi.
Muhtar azası Süleyman Dayı, Bandırma İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce kendilerine, mahallede Çevre Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçiler için “Meranın verilmesini kabul ediyoruz-etmiyoruz” diye sorulan bir imza sirküleri gönderildiğine işaret ederek, bu sirkülerin 18 Eylül 2024 tarihine kadar doldurulup kendilerine iletilmesinin istendiğini belirtti.
Eğitim-İş Sendikası Bandırma Temsilcisi Serdar Polat, “Bu meranın mahallemizin elinden alınmaması için her çeşit mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu.
ATAK’TAN ÇAĞRI
CHP Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak da konuşmasında, Yeşil Çomlu Mahallesi çiftçilerini, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de hazır bulunacağı 17 Eylül Bandırma’nın kurtuluş günü etkinliğine, tarım ürünleri ellerinde olarak katılmaya davet ederek, tepkilerini göstermelerini istedi.
ÖNDER BALIKÇI