Yılbaşı gecesi menüsünün hafif ve besleyici yiyeceklerden oluşması, hem aşırı kalori alımını önler hem de seneye sağlıklı ve zinde başlamanıza yardımcı olur. Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü´nden Dyt. Ceylan Özateş, yılın son günü ve yılbaşı akşamı için doğru beslenme önerilerinde bulundu.
Kahvaltı ve ara öğünler çok önemli
Yılbaşı gecesine hazırlanırken; güne kahvaltı ile başlamak, hafif bir öğle yemeği ve ara öğünlerle akşama hazırlanmak faydalı olacaktır. Ara öğünlerde meyve, bir bardak süt veya ayran, bir küçük kase yoğurt ya da bir avuç kuruyemiş tüketilebilir. Ayrıca gün içerisinde belli aralıklarla su tüketimi ihmal edilmemelidir. Çünkü sıvı alımı vücudu gece için hazır hale getirir, sindirimi kolaylaştırır, tek bir seferde aşırı miktarda sıvı alımını azaltır ve ertesi gün susuzluk hissi oluşumunu önler.
Akşam nasılsa çok yemek yiyeceğim demeyin
Yılbaşı akşamlarında hazırlanan ağır yemeklerin bulunduğu sofralara aç karnına oturmak doğru değildir. Akşam çok yemek yeme düşüncesi ile gün içerisinde doğru beslenmemek, yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Çünkü vücut gün boyu aç kalacağı için kişi akşam yemeğinde iştah kontrolünü sağlayamayıp, yüksek kalorili besinleri kontrolsüzce tüketme eğiliminde olabilir. En azından sofraya oturulmadan kısa bir süre önce 1 bardak süt veya yoğurt, meyve ve 3 adet tüm ceviz içi veya ince bir kepekli tost tüketilmesi faydalı olacaktır.
Gecenin tatlısı meyve salatası olsun
Yılbaşı gecesinde tatlı seçimi de çok önemlidir. Eğer gecenin sonunda tatlı tüketilecekse, şerbetli hamur tatlılarının yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmelidir. Tatlı yerine meyve veya dondurma da iyi bir seçenek olabilir. Mevsim meyvelerinden hazırlanmış meyve salatası ve üzerine bir top vanilyalı dondurma, hafif ve sağlıklı bir seçim olacaktır.
Küçük porsiyonlar tercih edin
Yılbaşı gecesinin coşkusu ile yemeklerin ve içeceklerin dozunu kaçırmamak çok önemlidir. Eğer kişi kendini çok kısıtlamak istemiyorsa, porsiyonların miktarı küçük tutulabilir, yemekler de mutlaka yavaş yenmelidir.
Mide bağırsak hastalıkları ve tansiyon yükselmesine dikkat
Yılbaşı gecenizin ertesi gününün kabusa dönüşmemesi için kızartmalardan, çok tuzlu ve baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu özellikteki besinlerin sindirimi zordur. Sindirim ve dolaşım sistemini yorar, mide gerginliğine, bağırsak problemlerine ve tansiyon dengesizliklerine sebep olur. Bunun için ana yemek olarak balık, ızgara, fırında veya buğulama olarak derisi alınmış hindi veya tavuk eti tercih edilebilir. Yanındaki garnitürler de sebze tabakları, çeşitli peynirler, bir avuç çerez veya fırınlanmış minik mantarlar olabilir. Yeni yılın ilk günü açık havada 1- 1.5 saat yürüyüş yapmak da faydalı olacaktır. Bu hem kalori yakılmasını hem de kişinin kendini hafif ve zinde hissetmesini sağlayacaktır.
Haber Merkezi