Tarih: 01.06.2012 00:00
Yırcalı: Yurt dışında güçlü Türk lobisine ihtiyaç var
Balıkesir Sanayi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı olan Rona Yırcalı, Türkiye`nin önemli sorunlarını çözmesi için Türk lobisinin güçlenmesi, devletin yurtdışındaki Türklerin gücünden faydalanması gerektiğini söyledi.
Balıkesir Sanayi Odası`nın (BSO) Meclis toplantısı, saat 18.30 sıralarında, hizmet binasında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye`nin istikbali için Türk lobisinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanı da olan Yırcalı şunları söyledi:
"İnanıyorum ki sayıları 6 milyona yaklaşan Türk diasporasının stratejik bir güç olarak konumlandırılması kaçınılmazdır. Nitekim diasporası ile güçlü bağlar kurabilen ülkeler, küresel değer zincirindeki konumlarını güçlendiriyor ve rekabetçi hale geliyorlar. Bence bunun en iyi örneklerinden biri Ermenistan`dır. Denize açılımı olmayan, ekonomik zorluk içinde olan bir ülke, ancak diasporası sayesinde neler yaptığını görebiliyoruz. Tabii İsrail bunun daha eski ve kuvvetli ve geniş bir örneğidir" dedi.
Türk diasporasının değerini anlatmak için çeşitli rakamlar veren Yırcalı şunları söyledi: "Türkiye yurt dışında en çok vatandaşı olan 10`ncu ülkedir. ABD`ye en çok öğrenci gönderen 10`ncu ülke Türkiye`dir. Yurt dışında bugün 130 bin üniversite öğrencisi vardır. Yurtdışında 4 bin Türk derneği faaliyet göstermektedir. Avrupa`da 140 bin Türk işletmesi var. Bunlar 50 milyar eurodan fazla ciro yapıyorlar. Son 10 yılda 3 bin 700 Türk işadamı, 109 ülkeye 25 milyar dolar yatırım yaptı. Almanya`da yaşayan 3 milyon Türk, 50 yılda 75 bin işçiye işyeri açtı, 400 bin kişiye iş veriyor. 2015 yılında 160 bin Türk işletme sahibi olacak ve 800 bin kişiye iş verecekler. Almanya`daki 10 bin Türk doktoru, mühendisi ve hukukçusu Alman toplumunda saygın bir yere ve çoğu da Alman vatandaşı olduğu için siyasi güce sahiptir. Almanya`da girişimci olma oranı Almanlar arasında yüzde 1 iken, Türk kökenli vatandaşlarda bu oran yüzde 12`ye çıkıyor."
Önemli şirketlerde çok sayıda Türk`ün çalıştığını anımsatan Yırcalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya`nın en büyük bilişim şirketi Microsoft`ta 350, dünyanın en büyük arama motoru Google`de 35, havacılık devi Boeing`de ise 75 Türk mühendisi çalışıyor. Tabiatıyla bunları çoğaltmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD`ye yaptığı ziyaret içinde özellikle bu şirketlerin olduğu batı yakasına giderek 2-3 gün geçirmesini çok önemli buluyorum. Türk diasporası üstünde durmazsak ülkemizin hiç bir meselesini kazanamayız. Fransa`da 500 bin Ermeni kökenli Fransız vatandaşı var. 350-400 bin de Türk vatandaş var. Yalnız bunların çoğu Frasız vatandaşı değil. Aşağı yukarı sayılar eşit ama biri Fransız vatandaşı olduğu için neler yapıyor, biz ise öyle olmadığımız için bundan yoksunuz. Almanya`da 3 milyon insanımız yaşıyor. Ancak bir diaspora olarak harekete geçiremediğimiz için maalesef bir çok konuda son dakikada bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Amerika`da her yıl Nisan ayında meşhur Ermeni meselesi gündeme geliyor. Artık biz yurtdışındaki Türklerin gücünü de devreye sokmalıyız, onların ekonomik gücünden enerjisinden faydalanmalıyız."
İş adamlarının çoğunun ekonomideki kötümser olduğunu, ancak bu görüşe katılmadığını vurgulayan ünlü işadamı Yırcalı, "Ben 2012`nin 2011`e oranla daha iyi olacağı kanaatindeyim. Belki yüzde 8.5 büyüme olmayacaktır. Biz yüzde 5`lik büyümeden söz ediyoruz. Geçen yıl Avrupa Birliği ülkelerinin büyümesi 1.5`tu. Bakın biz 8.5`luk büyümemizle AB ülkesi olsaydık, bu büyüme 1.8 olacaktı. Yüzde 30 civarında büyümeleri fazla olacaktı. `Türkiye AB`ye, AB`de Türkiye`ye muhtaçtır` diye bir görüş var ya hakikaten durum böyle. Yurtdışı gezilerimizde bize siyasi istikrarın nasıl sürdüğünü ve sürekli büyümeyi soruyor. Türkiye dünyanın gündeminde. Gündemde olmaya devam etmeli" dedi.
"Tabii iç meselelerimiz de var" diyen Yırcalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün partilerin grup toplantılarını dinleyenler varsa kötümserliğe kapılabilirler. Liderlerin birbirleri için söyledikleri her yerde söylenecek şey olmadığını düşünüyorum. Bu tür diyaloglardan sıyrılarak, elimizdeki iyi imkanları siyasi istikrarı ve ekonomik büyümeyi daha da ileriye götürmek için hep beraber olmamız gerekli. Bu konularda hükümetimizin yaptığı çalışmaları da takdir ediyoruz. Hükümetin yaptığı kolay işler değil. 3 dönemde yüzde 50`nin üstünde istikrar sağladılar. Bu sene benim kanaatim yüzde 5`ler civarında büyüme olacaktır. Bunun için bizlerde çalışmalıyız. `Bu olacak mı?` diye karşıdan bakmamalıyız. Bizim Sanayi Odası ve Balıkesir olarak bu çalışmalara en azından kendi çevremizde katkıda sağlamamızda büyük fayda var."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —