Yüksek zeytin rekoltesi bekleniyor

Yüksek zeytin rekoltesi bekleniyor

Erdek ve Kapıdağ´da bu yılki zeytin rekoltesinin, bir önceki yıldan daha yüksek olması bekleniyor.

Erdek ve Kapıdağ´da bu yılki zeytin rekoltesinin, bir önceki yıldan daha yüksek olması bekleniyor.
Marmarabirlik´e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol, şunları söyledi:
?Geçen yıl, alım kampanyası dönemi öncesinde 12-13 milyon kilo zeytin alımı bekliyorduk. Ancak havaların kurak gitmesi nedeniyle zeytinin kalitesi düştü. Hatta zeytin, içindeki suyu bile kaybetti. Bu yüzden üreticinin zeytininde % 50 kayıp oluştu. Böylece ürünün önemli bölümü yağlığa gitti. Bu nedenle kooperatifimiz, geçen yıl 5 milyon 300 bin kilo alım gerçekleştirdi. Ancak bu yıl, zeytin için koşullar çok elverişli gitti. Yağmurlar zamanında yağdı. Bu olumlu koşullar nedeniyle önümüzdeki kampanya döneminde yaklaşık 7 milyon kilo zeytin alacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıl kilosu ortalama 3.88 liradan satılan zeytinin bu yıl ortalama kilosunun 5,5-6 lira olmasını bekliyoruz. Çünkü kaliteli ürün iri ve kaliteli olunca kilosu fazla geliyor. Tabii, bu yıl ?zeytin sineği´ görülmemesi de büyük avantaj. Bu nedenle uçakla ilaçlamaya bile gerek kalmayacağını düşünüyorum. Bu gelişmelerin ışığında zeytinde, eylül ve ekim aylarında saptan dökülme de beklemiyoruz. Zeytinin, bu yıl, koşulların uygunluğu nedeniyle geçen yıllara göre daha erken kararacağını tahmin ediyoruz.? 

YENİ DEPOLAR GELİYOR
5 bin ortağa sahip kooperatifin başkanı Abdullah Şenol, ?Gedeve? bölgesinde bulunan 8 bin kilo kapasiteli depolarının yanına Marmarabirlik tarafından 5 bin kilo kapasiteli yeni depoların da yapılacağını belirtirken, şu bilgiyi verdi:
?Bu bölgede, kooperatifimize ait 13 bin metre karelik arsanın tapusunu Marmara Birlik´e verdik. 8 bin kiloluk depolarımızın yanına ilave olarak yapılacak 5 bin kiloluk depolarla birlikte depo kapasitemiz 13 bin kiloya yükselecek. Geçen yıl aldığımız 5 milyon kilo zeytinin 3 milyonunu sattık. Hâlen depolarımızda bulunan 2 milyon kilo zeytini de aralık veya ocak ayına dek satacağımızı düşünüyorum.?
ALIMA 15 MİLYON LİRA İLE GİRECEĞİZ
Şenol, kooperatif olarak bu yıl, kuruluşlarından bu yana ilk kez olarak alım dönemine, kasalarında bulunan 15 milyon lira ile gireceklerine dikkat çekerken, şöyle konuştu:
?Bu kez tarihimizde ilk kez, alım dönemine, kasamızda bulunan 15 milyon lira ile gireceğiz. Bu para, kampanya döneminde almayı planladığımız zeytinin yarı bedeli anlamına geliyor. Kooperatifimiz, ana sözleşme gereğince, kurulduğu günden bu yana hep krediyle alım yapmış. Bu nedenle her yıl 1,5-2 milyon lira faiz ödenmiş. Bu yıl ise 15 milyon lirayla alımlara başlamamız büyük avantaj. Kooperatifimizin gerçek anlamda kurtuluşunun ancak kendi öz sermayesiyle alım yapmasıyla gerçekleşir ama bu tabii ki, uzun vadede gerçekleşecek bir olay. Geçen yıl, kuruluşumuz tarihinde ilk kez ortaklarımıza toplam 2 milyon 800 lira kâr payı dağıttık. Bu yıl da aynı uygulamayı yapacağımızı düşünüyorum.?
TÜCCARA KARŞI DEĞİLİZ
Önceki dönemlerde, üreticinin tüccara ürün satmasına karşı çıkmalarının hata olduğunun altını çizen Şenol, ?Artık tüccarın, üreticiden zeytin almasına karşı değiliz. Çünkü alıcı ne kadar çok olursa, üreticinin ürünü de o kadar değer kazanır? dedi.
Kooperatif yönetimi olarak önümüzdeki günlerde, kırsal mahallelere giderek yeni alım dönemi ile ilgili olarak üreticileri bilgilendireceklerini belirten Şenol, ?Bu arada üreticilerimizi, Marmarabirlik´in Bursa´daki tesislerine de götürerek gezdireceğiz? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı